9.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Bolnica Dobrota – Dr. Stanić, deinstitucionalizacija psihijatrijske službe

Naši pacijenti nisu opasniji od opšte populacije i mogli bi da se liječe u gradovima odakle su uz podršku centara za mentalno zdravlje. U bolnicu u Kotoru dolaze ljudi iz cijele zemlje, zašto bi Kotor imao taj problem? Ovakav divan grad ne treba da ima ovo čudovište od bolnice i, da se pitam, zatvorila bih je za godinu dana kazala je Radio Kotoru dr Stana Stanić, psihijatar Centra za mentalno zdravlje u Trstu u Italiji, koja je danas, uz kolege – dr Renca Bona i tehničara Roberta Saua, na skupu u Specijalnoj bolnici za psihijatriju u Dobroti predstavila proces deinstitucionalizacije psihijatrijske službe u Italiji.

Kako je kazala, stalno se potencira da je mentalno oboljenje nešto opasno, pa su veliki otpori kako u javnosti tako i u psihijatrijskoj struci da se uradi deinstitucinalizacija koju je zagovarao i za nju se u Italiji izborio čuveni psihijatar Franko Bazalja. Bazaljinim zakonom iz 1978. godine Italija je postala i do danas ostala jedina zemlja u Evropi u kojoj su ukinute psihijatrijske bolnice.

Prema njenim riječima, oni koji ubijaju uglavnom nisu pacijenti psihijatrijskih bolnica.

“To statistički može da se dokaže, sigurno i za Kotor važi. Taj koncept opasnosti treba da se demistifikuje jer očito sadrži netačnosti. Naši pacijenti zbilja izgledaju drugačije jer imaju više problema, siromašniji su, nemaju porodicu, porodica se stidi i neće da ih uzme i slično. Moraju da postoje službe koje će da prihvate pacijente kad se zatvori bolnica. Ne znači to zatvoriti bolnicu i ostaviti pacijente na ulici već mora da se pojača rad na terenu, da centri za mentalno zdravlje imaju i socijalnu i sanitarnu podršku kako bi pacijenti bili praćeni u mjestima gdje žive. To košta manje, humanije je i sasvim izvodljivo”, istakla je Stanić koja je od 1997. godine u Italiji.

Ona dodaje da se nikada se ne treba zaustaviti na dijagnozi, već je u prvom planu osoba.

“Iz blizine niko nije normalan, iz blizine smo svi mi isti, pa čemu onda hospitalizacije i stigmatizacije”, zaključila je Stanić.

Najčitanije