15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

U Boki Kotorskoj hodočastilo 670 vjernika sa Krka

U organizaciji Krčke biskupije juče i danas u Boki Kotorskoj boravi oko 670 hodočasnika sa Krka, predvođeni  biskupom mons. Ivicom Petanjakom.

„Hodočasnici koji su stigli s 14 autobusa, posjetitili su Herceg Novi, Kotor, Perast, Muo, Dobrotu, gdje su hodočastili svecima crkve u Hrvata, Svetom Leopoldu, Blaženoj Ozani, Blaženom Graciji, Gospi od Škrpjela kao najzančajnijem Marijanskom svetištu, katedrali Svetog Tripuna koja ove godine slavi 850 godina od posvete. Ovo je prvi put  da su u ovolikom broju došli vjernici iz jedne biskupije u posjetu našoj biskupiji“ – kazao je za Boka News generalni vikar Kotorske biskupije don Anton Belan.

Svetu misu u kotorskoj katedrali Svetog Tripuna u subotu je predvodio Krčki biskup mons. Ivica Petanjak u  koncelebraciji sa šesnaest svećenika sa Krka.

Njihova posjeta izazvala je veliko interesovanje brojnih turista sa kruzera koji su se zatekli u Kotoru.

Kao posebnu zanimljivost, ističemo da je jedan od najznačajnijih biskupa renesanse XVI stoljeća, Albert Dujmić Gliričić, Krčki biskup od 1550-1564. godine, rođen u Kotoru. Za njega je papa Pio IV kazao da u Crkvi ne postoji stolice koje on ne bi bio dostojan. Njegovim nastojanjem kotoranin Tiburcije Buća bio je imenovan u drugoj polovici XVI. stoljeća prvim ispovjednikom za hrvatski jezik u rimskoj bazilici Svetoga Petra.

Veliko biskupijsko hodočašće u Godini Milosrđa i mjeseca oktobra koji je posvećen Bogorodici, organizovala je Krčka biskupija, kojoj pripadaju više otoka, Krk, Cres, Lošinj, Rab. Osim Boke Kotorske hodočasnici su prethodnih dana posjetili Šibenik i Dubrovnik.

Foto: Mato Dabović

 

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije