U Boku uplovio najveći svjetski heavy lifter sa kojim odlazi dok…

Oproštaj sa velimim dokom Jadranskog brodogradilišta Bijela

Najveći ikad u svijetu napravljeni specijalni brod za prevoz teških tereta (heavy lifter) „Dockwise Vanguard“, uplovio je jutros u Boku Kotorsku gdje će tokom naredna dva dana to ogromno plovilo na svoju palubu ukrcati veliki dok Jadranskog brodogradilišta u Bijeloj.

Za tu neuobičajenu operaciju koja će ostati neponovljena u istoriji pomorstva u Boki, „Doxckwise Vanguard“ će na sidrištu usred Tivatskog zaliva, bukvalno biti namjerno potopljen, odnosno, svoje tankove napuniće morem i „zaroniti“ svoju glavnu palubu 15-tak metara ispod morske površine. Na nju će potom remorkerima biti navučen veliki dok iz Bijele, nakon čega će „Dockwise Vanguard“ isprazniti svoje tankove i izroniti, noseći na svojoj palubi DOK-12 kako je zvanično ime bijeljanskog velikog plutajućeg doka. Dok će potom biti posebno fiksiran na palubi broda, kako se ne bi pomjerao tokom, kako se očekuje skoro jednomjesečnog putovanja „na leđima“ velikog holandskog heavy liftera do svog novog doma- Litvanije.

„Docwise Vanguard“ inače, dug je 275, širok 79, a gaz mu iznosi 11 metara. Kada brod zaroni radi ukrcaja tereta, gaz „Docwise Vanguarda“ iznosi čak 31 metar. Specijalizovana holandska kompanija „Docwise B.V“. izgradila ga je 2011. u južnokorejskom brodogradilištu korporacije Hyndai Heavy Industries, po projektu finskog biroa Deltamarin koji je osmislio ovo nesvakidašnje plovilo. „Dockwise Vanguard“ namijenjen je prvenstveno za prevoz velikih naftnih platformi i drugih plutajučih postrojenja za naftnu i gasnu of šor industriju, kao i za prevoz drugih velikih brodova i objekata. Sekundarna namjena mu je da posluži kao  plutajući dok na koji se iz mora radi periodičnih pregleda i remonta, podižu naftne platforme i druga slična postrojenja. Nosivost ovog džina koji je po dimenzijama tek nešto manji od američkih nosača aviona klase „Nimitz“, je čak 110 hiljada tona što „Dockwise Giant“ čini najvećim u svijetu ikad sagrađenim heavy lifterom. Ovaj jedinstveni brod koji opslužuje 40 članova posade, preko dva fiksna i dva uvlačeća tzv. azimut propelera, maksimalnom brzinom od 11 do 13 čvorova (zavisno od tereta), pokreću četiri dizel motora „Wartsila“ ukupne snage skoro 37 hiljada konja.

Za holandski heavy lifter posao transporta velikog doka Jadrabmog brodogradilišta u Bijeloj, iako je riječ o do nedavno najvećem plutajućem doku na Jadranu, neće biti nikakav problem. DOK-12 naime, dugačak je 235, širok 53 i visok 18 metara, pa će bez problema stati na ogromnu palubu „Docwise Vanguarda“. Dok je prošle godine od stečajne uprave Jadranskog brodogradilišta za 11 miliona eura kupila litvanska kompanija AB Vakaru Laivu Gamykla koja će ovo tehničko plovilo napravljeno 1976. godine u Njemačkoj, nastaviti da koristi na baltičkom moru za remonte drugih brodova.

Inače, juče je u Bijelu kao dio priprema za predstojeću osjetljivu operaciju ukrcaja velikog doka na „Dockwise Vanguard“, uplovio i veliki remorker „Adler“ pod malteškom zastavom.

2 Komentari

  1. Lijepo…no mi čekamo da se i ove famozne ferry boat barže,isele…da se i njih trsimo,od takvih belezza te,buče,huče,tresu…šporkaju,vala je dosta…ma još kada puštu muziku…to je da se kapetan Katurić,ovizi Kamenarci i Leputanci proćerau od šponde…psihoBanovskom glazbenom represijom…mada kakvi smo,takve i zaslužujemo,jeftino kupili,dobro zaradili…a,jesu li kome dali što…esu…esu…rog,oliti punu vreću merda te istresaju iz konduta svaki dan…e ta vreća merda je dobro da seisporući sa ovom baržom…odjedanput da svemerde pokupimo…adio te,adatani moji…

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.