10.8 C
Kotor

Slušaj online radio

U Boki nađeno ukupno 110 nativnih vrsta školjki, od čega su 57 konzumne

IBM – radionica

U Institututu za biologiju mora Kotor juče je održana radionica za uzgajivače ribe i školjki sa područja Bokokotorskog zaliva.

Na radionici je predstavljeno istraživanje prirodnih populacija školjkaša u zalivu gdje je naveden podatak da je tokom trogodišnjeg monitoringa u zalivu nađeno ukupno 110 nativnih vrsta i 4 invazivne od čega 57 konzumnih što predstavlja veliki potencijal za eksperimentalni uzgoj.

Školjke Boke – kamenice

U zalivu se trenutno uzgajaju dvije vrste školjki: mušulja i kamenica, a smatra se da bi se na području zaliva moglo uzgajati ukupno oko desetak autohtonih vrsta.

Takođe, predstavljeni su detalji eksperimentalnog uzgoja školjke Jakobova kapica (lepeza, San Žak) u zalivu, te dalji ciljevi projekta koji obuhvataju nastavak uzgoja ove vrste do dostizanja finalnog stadijuma, odnosno proizvodnje konzumnih jedinki.

Jakobova kapica

Institut za biologiju mora predložio mušulje i kamenice Boke Kotorske kao potencijalni nacionalni brend

Na radionici je predstavljeno učešće na IV konferenciji o nacionalnom brendiranju održanoj u Kolašinu u septembru od strane Ministarstva Ekonomije, gdje je Institut za biologiju mora predložio mušulje i kamenice Boke Kotorske kao potencijalni nacionalni brend naše zemlje.
IBM – radionica

Radionica je organizovana u okviru projekta pod nazivom “Eksperimentalni uzgoj Jakobove kapice (Pecten jacobaeus) u uslovima Bokokotorskog zaliva“. Projekat je prijavljen u okviru grant sheme “Transfer znanja između sektora visokog obrazovanja, istraživanja i industrije” – IPA IV Operativni program za razvoj ljudskih resursa 2012-2013. Projekat je finansiran najvećim dijelom iz fondova Evropske unije uz učešće Crne Gore.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije