20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

U Boki Kotorskoj pripadnici MVCG i firme iz Virdžinije održali vježbu „Dolphin 2016“

Photo: Dragan Gačević
Photo: Dragan Gačević

Pripadnici Mornarice Vojske Crne Gore i predstavnici firme DOD HDTC iz Virdžinije su od 12. do 23 septembra u rejonu Boke Kotorske izvršili evaluaciju praktične primjene tehničkih sredstava sa upotrebom ronilaca radi pretraživanja, pronalaženja i snimanja zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava iz prethodnih ratova, pod nazivom “Dolphin 2016”.

Firma DOD HDTC je proizvođač sredstava i opreme za pretragu podmorja koja su Oružane snage Sjedinjenih Američkih Država donirale Mornarici VCG.

Tim za provjeru postignutih sposobnosti Mornarice VCG čine Vilijam Grau, izvršni menadžer HDTC (William Grau), glavni evaluator Vins Kapone (Vince Capone), jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za rad sa tehničkim sredstvima potrebnim za detektovanje mina u podmorju, rijekama i jezerima, dok evaluaciju u korišćenju softvera za pripremu i obradu podataka dobijenih snimanjem tehničkim sredstvima (SeeTrack Miltay) vrši Dura Macej.

U evaluaciji su učestvovali pripadnici Pomorskog odreda Mornarice VCG, kao i kapetan korvete Branislav Gloginja, hidrograf, koji predvodi kompletan tim.

U toku vježbe je izvršeno ocjenjivanje učesnika na testnom poligonu u rejonu Bokokotorskog zaliva – Pristana, gdje su na dnu postavljene školske protivbrodske mine različitih dimenzija. Nakon uspješnog detektovanja kontakata tehničkim sredstvima koji su vršeni sa čamca i obrade podataka u softveru, ronici su izvršili snimanje svakog kontakta i snimke predali timu za obradu podataka. Po završenoj obradi podataka napravljen je konačni izvještaj koji je od strane evaluatora uspješno ocijenjen.

Nakon toga, izvršeno je snimanje tehničkim sredstvima u dijelu Bokokotorskog zaliva, gdje postoji opravdana sumnja o postojanju zaostalih protivbrodskih mina.

To je peti put da predstavnici DOD HDTC dolaze u Mornaricu VCG, počevši od 2012. godine, kada je izvršena vježba sa delfinima u Tivtu. Od tada se svake godine vrši nastavak vježbe uz doniranje opreme za MVCG, čija vrijednost premašuje 700 hiljada eura.

Kontinuitet saradnje je isključivo omogućen konstantnim uvježbavanjem pripadnika MVCG u radu sa tehničkim sredstvima, ronjenjem, te redovnim izvještavanjima HDTC-a.

 

Izvor:vojska cg
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije