16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

U Boki Kotorskoj obilježava se blagdan Velike Gospe

Blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije u narodu poznat kao blagdan Velike Gospe, tradicionalno se obilježava u Boki Kotorskoj na otoku Gospa od Škrpjela svetim misama, u prisustvu velikog broja mještana, hodočasnika i turista.

Tokom cijelog dana služene su svete mise, a centralnu svetu misu od 18 sati služiti će Kotorski biskup monsinjor Ilija Janjić.

„To je blagdan kojeg jednako slave svi kršćani, posebno katolici i pravoslavci, toga dana niko ne pita tko sam ja, što sam ja, već kakav sam ja. Pomoć na je uvjek potrebna, a ko će nas najbolje razumjeti i pomoći ako ne, u našem ovozemaljsko životu majka, a u našem kršćanskom životu Bogorodica.

Na današnji dan sam ovdje 52. put, kao đak dva puta, kao bogoslov pet puta, kao pomoćnik don Gracije Brajkovića u Perastu, poslije toga kao župnik i nikada ni približno nije bio tako veliki broj vjernika i hodočasnika koji su prisutvovali misama.

Naši preci su imali čvrstu nadu da će na tom njihovom nasutom otočiću nakon dvjesto godina izrasti jedna predivna crkva koja će povezivati i ujediniti ljude iz svih krajeva svijeta, a posebno povezati, kroz suživot, katolike i pravoslavne vjernike na prostoru Boke kotorske, Crne Gore”, kazao je za Boka News peraški župnik i upravitelj Gospe od Škrpjela don Srećko Majić.

Don Srećko Majić

Zvona sa brojnih crkava u Boki Kotorskoj, još u jutarnjim satima, najavila su blagdan Velike Gospe, koji se slavi svetim misama na otoku Gospe od Milosti, u tivatskom zalivu i u Baru.

Izvor:M.M

Najčitanije