15 C
Kotor

Slušaj online radio

„Bokeški inbox“

Sa predavanja
Sa predavanja – foto Radio HN

„Bokeški inbox“ naziv je predavanja koje je učenicima Srednje mješovite škole „Ivan Goran Kovačić“ juče održao filatelista Tomo Katurić. Predavanje je organizovano u saradnji škole sa galerijom „Novi to sam ja“ i opštinskim Sekretarijatom za kulturu, javlja Radio Herceg-Novi.

Učenici su imali priliku da čuju interesantnu priču o kolekciji pisama bokeljskih pomoraca koja je izložena u galeriji „Novi to sam ja“ i nauče kolika je vrijednost poštanske marke koja je počasni ambasador jedne zemlje. Iako je u Boki pomorstvo drevni zanat naši pomorci nisu donosili samo novac  nego i nešto mnogo vrijednije, a to je svjetska kultura, istakao je filatelista Tomo Katurić. On je naveo da se sa posebnim entuzijazmom bavi kolekcionarstvom koje je započeo njegov pradjed Mato, takođe kapetan.

-Postoji kolekcionarstvo koje je duhovno i istorijski jako jer jedno pismo i poštanska marka predstavljaju poštu, kulturu, istoriju, sport, pomorstvo i sve ono što je značajno za jednu zemlju. Marka je počasni ambasador jedne zemlje jer kad je nalijepite na pismo onda je šaljete širom svijeta. Pisma su dugo putovala ali su stizala, a svaki pečat na koverti otkriva kroz koji grad je pismo prošlo dok je stiglo do Boke, što predstavlja posebnu draž za filateliste, istakao je Katurić.

Našu filateliju poštuju mnogo više stranci nego mi, što je dokazano na mnogim svjetski priznatim takmičenjima, donatorskim večerima i brojnim nagradama. Filatelija spaja ljude i kontinente, kazao je Katurić.

Tomo Katurić
Tomo Katurić – foto Radio HN

– Savez pošta svjeta stvoren je 2.10.1874. gdje su prisustvovale samo 22 države, a među njima i Crna Gora po preporuci Austrije jer je to bilo 4 godine prije Berlinskog kongresa. Austrija je u Beču 1. maja 1874. godine štampala prvu crnogorsku marku sa likom knjaza Nikole. Od svih bivših jugoslovenskih država samo je Srbija imala marku 8 godina prije Crne Gore i bila je sa krunom Karađorđevića, podsjetio je Katurić.

U Boki je 1800 godine bilo 300 jedrenjaka. Kolekcija pisama bokeljskih pomoraca pokazuje koliko je naš narod bio i prije 200 godina pismen i kakav je rukopis imao jer se u školi učio krasnopis, ističe Katurić

-Na jedrenjaku „Iliriko“ 1860. godine od 14 pomoraca bilo je 11 potpisa u rukopisu, a samo 3 krstom. Sve su to bili naši pomorci iz Stoliva, Kotora, Kumbora, Donje Lastve, Perasta. Ovaj narod je živio na jednom kulturnom i visokom nivou pismenosti, objasnio je Katurić.

Današnje predavanje bilo je veoma značajno za mlade srednjoškolce ocjenio je direktor škole Momir Dragićević.

– Čuli ste kolika je vrijednost pisama, ali više od ekonomske je kulturološka vrijednost, socijalna, edukativna neponovljivost, posebnost, tradicija jednog podneblja. Nadam se da će vas ova priča inspirisati i podstaći na istraživanje posebnosti ovog kraja.

Podsjećamo, izložbu „Pisma bokeljskih“ pomoraca možete pogledati u galeriji „Novi to sam ja“ do kraja mjeseca.

 

Najčitanije