16 C
Kotor

Slušaj online radio

Bokeški Forum: Zašto muči šjora Anastazija?

Tivat
Tivat

Bokaški Forum ponovno je danas pozvao izvršnu direktorku kompanije „Mimoza Group“ Anastaziju Lašmanovu, da odgovori na pitanja o kontroverznoj sječi dijela parka bivšeg hotela „Mimoza“ u centru Tivta.

Ta partija ranije je od Lašmanove tražila da javno pokaže zvaničnu dozvolu za sječu dijela parka i da  saopšti ko je državni službvenik koji je svojim potpisom stao iza te dozvole, ukoliko ona postoji.

„Mimoza Grupa“ iza koje stoji ruski kapital, prije nekoliko mjeseci je kupila a nedavno i porušila stari hotel „Mimoza“ jer namjerava da na toj lokaciji gradi luksuzni novi kondo-hotel. Radnici koje je amngažovala da kompanija prije desetak dana su posjekli dio stabala u parku bivšeg hotela, iako je taj park prema planskoj dokumentaciji, trebao da bude potpuno sačuvan. Dalju sječu starih boprova, palmi i ostalog rastinja spriječila je reakcija Komunalne inspekcije Opštine Tivat koju su pozvali građani, a o svemu je obaviještena i državna Ekološka inspekcija koja se međutim, do sada nije javno oglašavala ovim povodom. U sječi je inače, stradalo više stabala pitospora, primorskog hrasta, lovora, glicinije i drugog nižeg rastinja.

Direktorica kompanije „Mimoza Group“ Anastazija Lašmanova medijima je naknadno saopštila da je bila riječ o “sanitarnoj sječi koja je obuhvatila uklanjanje devastiranih sadnica stabala”, da su  posječena „isključivo suva i bolesna stabla”, odnosno “stabla koja su imala deformisana, iskrivljena debla koja su se nadvijala iznad pješačke staze i predstavljala opasnost za ljude, posebno u vrijeme loših vremenskih prilika.“ Lašmanova je obećala da će se po završetku izgradnje novog hotela, u parku posaditi “više stabala nego što ih je do sad bilo” i da će  to biti “najreprezentativnije sadnice odraslih mediteranskih stabala i drugog zelenila.”

Podsjećajući da su prije nekoliko dana Lašmanovoj javno postavili nekoliko pitanja na koje nisu dobili odgovore, BF je juče „da ne bi sve bilo u skladu sa starom praksom „tresla se gora rodio se miš“, izvršnu direktoricu „Mimozta Group-a“ ponovno pitao „ko je procijenio da su posječena stabla bila bolesna, zašto ste u sječu krenuli u nedjelju u cik zore i ko je potpisao famozno mišljenje o tome da se stabla mogu sjeći“.

„Insistiramo da na ova pitanja dobijemo odgovor. Istovremeno, od nadležnih službi Opštine Tivat tražimo da protiv firme „Mimoza Group“ i Anastazije Lašmanove podnese tužbu, zbog uništavanja javnog dobra u cilju sticanja materijalne koristi i da od istih traži odštetu za počinjeno nečuveno nedjelo“- stoji u saopštenju Bokeškog Foruma.

Izvor:S. L.

Najčitanije