Bokeški Forum: Zašto muči šjora Anastazija?

Bokeški Forum traži objašnjenje za sječu dijela parka od ruskih vlasnika bivšeg tivatskog hotela „Mimoza“

Tivat
Tivat

Bokaški Forum ponovno je danas pozvao izvršnu direktorku kompanije „Mimoza Group“ Anastaziju Lašmanovu, da odgovori na pitanja o kontroverznoj sječi dijela parka bivšeg hotela „Mimoza“ u centru Tivta.

Ta partija ranije je od Lašmanove tražila da javno pokaže zvaničnu dozvolu za sječu dijela parka i da  saopšti ko je državni službvenik koji je svojim potpisom stao iza te dozvole, ukoliko ona postoji.

„Mimoza Grupa“ iza koje stoji ruski kapital, prije nekoliko mjeseci je kupila a nedavno i porušila stari hotel „Mimoza“ jer namjerava da na toj lokaciji gradi luksuzni novi kondo-hotel. Radnici koje je amngažovala da kompanija prije desetak dana su posjekli dio stabala u parku bivšeg hotela, iako je taj park prema planskoj dokumentaciji, trebao da bude potpuno sačuvan. Dalju sječu starih boprova, palmi i ostalog rastinja spriječila je reakcija Komunalne inspekcije Opštine Tivat koju su pozvali građani, a o svemu je obaviještena i državna Ekološka inspekcija koja se međutim, do sada nije javno oglašavala ovim povodom. U sječi je inače, stradalo više stabala pitospora, primorskog hrasta, lovora, glicinije i drugog nižeg rastinja.

Direktorica kompanije „Mimoza Group“ Anastazija Lašmanova medijima je naknadno saopštila da je bila riječ o “sanitarnoj sječi koja je obuhvatila uklanjanje devastiranih sadnica stabala”, da su  posječena „isključivo suva i bolesna stabla”, odnosno “stabla koja su imala deformisana, iskrivljena debla koja su se nadvijala iznad pješačke staze i predstavljala opasnost za ljude, posebno u vrijeme loših vremenskih prilika.“ Lašmanova je obećala da će se po završetku izgradnje novog hotela, u parku posaditi “više stabala nego što ih je do sad bilo” i da će  to biti “najreprezentativnije sadnice odraslih mediteranskih stabala i drugog zelenila.”

Podsjećajući da su prije nekoliko dana Lašmanovoj javno postavili nekoliko pitanja na koje nisu dobili odgovore, BF je juče „da ne bi sve bilo u skladu sa starom praksom „tresla se gora rodio se miš“, izvršnu direktoricu „Mimozta Group-a“ ponovno pitao „ko je procijenio da su posječena stabla bila bolesna, zašto ste u sječu krenuli u nedjelju u cik zore i ko je potpisao famozno mišljenje o tome da se stabla mogu sjeći“.

„Insistiramo da na ova pitanja dobijemo odgovor. Istovremeno, od nadležnih službi Opštine Tivat tražimo da protiv firme „Mimoza Group“ i Anastazije Lašmanove podnese tužbu, zbog uništavanja javnog dobra u cilju sticanja materijalne koristi i da od istih traži odštetu za počinjeno nečuveno nedjelo“- stoji u saopštenju Bokeškog Foruma.

IzvorS. L.
Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.