15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Bokeški Forum traži smjenu predsjednika lokalnog parlamenta

Bokeški Forum

Bokeški Forum zatražio je danas smjenu predsjednika Skupštine Opštine Tivat Ivana Novosela (DPS) zbog načina na koji je on vodio posljednju sjednicu lokalnog parlamenta.

Novosel je oduzeo riječ odborniku i predsjedniku BF dr Andriji Petkoviću kada je ovaj, u raspravi oko usvajanja novog DUP-a Krašići, poimenično kao devastatore tamošnje obale, pomenuo guvernera CBCG  dr Radoja Žugića i sina predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore Vesne Medenice, Miloša Medenicu, a koji na obali u tom dijelu Tivta imaju luksuzne vile „na pjeni od mora“.

Ističući da je Petković Žugića i Medenicu „kao ljude bliske vlasti“ pomenuo „kao primjer građevinske obijesti“ u Krašićima, BF je juče od vladajuče koalicije DPS-SD-HGI zatražio da smijene Novosela zbog „zloupotrebe položaja, kršenja Poslovnika i sprečavanja iznošenja mišljenja.“

„Novosel se očigledno našao zatečen time da se neko drznuo da javno kaže ono što svi znaju i što je vidljivo. Odborniku Petkoviću oduzeo je riječ rekavši mu da po Poslovniku nema pravo da pominje imena onih koji nisu prisutni u Skupštini. Petković mu je na to odgovorio, da će pominjati svakog onog ko čini loše ma kojem dijelu Tivta i da takva stavka o nepominjanju ne postoji u Poslovniku“- stoji u saopštenju BF.

Novosel se uzimajuči riječ Petkoviču, pozvao na član 90. Poslovnika u kome međutum, nema ni pomena o navodnoj zabrani odbornicima da u skupštinskoj raspravi, pominju imena ljudi koji ne prisustvuju sjednici.

„Iz ovoga se jasno vidi da je Novosel i te kako pobrkao lončiće. Predsjednik BF nije ni na koji način, a o tome svjedoči i zvučni zapis koji postoji na Radio Tivtu, uvrijedio bilo koga ili iznosio podatke iz privatnog života. On je ukazao na primjere koji su sadržani i u katastru i koji su dostupni javnosti. BF smatra da predsjednik parlamenta, mora biti predsjednik svih odbornika i da mora da poznaje, bolje od svih drugih, Poslovnik o radu. Zbog toga pozivamo još jednom predstavnike vladajuće koalicije, da smijene sa ove dužnosti čovjeka koji očigledno ne poznaje posao koji radi“- naglašava BF. Ta partija podjestila je da je lani prilikom konstituisanja aktuelnog saziva SO Tivat, Bokeški Forum „Bio  protiv izbora Ivana Novosela za prvog čovjeka parlamenta, zbog brojnih afera koji se vezuju za njegovo ime za vrijeme dok je obavljao funkciju gradonačelnika.“

Za razliku od postupanja prema Petkoviću kome je oduzeo riječ, Novosel prije dva dana na sjednici SO ničim nije reagovao da spiječi svog koalicionog partnera- odbornika HGI Adrijana Vuksanovića koji je u raspravi brutalno vrijeđao kolegu Miomira Abovića. Vuksanović je naime, odborniku TA poručio da se njegova „politika svodi na pojačano lučenje pljuvačnih žlijezda“, da će „iza Abovića ostati samo gomila bezvrijednog mekanog papira“, „da mu je život isprazan“ i da odbornik TA ima “pojačano lučenje hormona na mjestima na kojima ne bi trebalo“.  Na sve to Novosel nije reagovao, pa je ubrzo došlo do verbalnog, a umalo i fizičkog obračuna Vuksanovića i Abovića.

Izvor:S. L.

Najčitanije