15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Bokeški bućari takmičili se pod vrhovima Orjena

Drugu godinu za redom, nakon obnove planinskog zoga, protekle nedjelje  uspješno je organizovano Revijalno bućarsko prvenstvo „Orjensko  sedlo 2016“. Na visini od čak 1600 metara nad morem okupilo se šest  ekipa iz sve tri bokeške opštine: BK „Kalimanjac“ i ekipa  „Seljanovo“ iz Tivta, BK „Perast“ iz Kotora, dok su iz Herceg  Novog, grada – domaćina,  učestvovali BK „Val“, BK Meljine, kao  i ekipa „Veteran“.

Kao i prošle godine, najuspješniji je bio  „Val“, drugo mjesto zauzeo je „Kalimanjac“, dok je treća bila  ekipa BK „Meljine“.

Takmičarski program svakako stvara dodatnu  pozitivnu atmosferu, ali svi ističu, da kad je radi o ovom događaju,  prvenstvo ima druženje i nezaboravna lokacija, toliko drugačija od  uobičajenih primorskih bućarskih terena. Zog na planinskom prevoju sa  koga puca pogled na priobalje, a prvenstveno na krševite vrhove  tromeđe Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, ostavlja poseban  utisak i uz opušteno druženje nakon partije, razlog je odličnog  odaziva. Ove godine učestvovale su dvije ekipe više, a i broj ostalih  prisutnih se polako uvećava.

Glavna osobina Orjenskog sedla je izrazita  planinska klima, koja je i ovom prilikom držala tokom cijelog dana  termometar na teperaturama od 13 do 18 stepeni, što je za najtopliji  dio avgusta zaista rijetkost na tako maloj udaljenosti od mora. U takvom  okruženju često se čula ona opštebalkanska izreka: „ma ko mi ovo  može platiti!“, pa takmičenje bez semafora, standardnog terena,  službenih sudija i bez nagradnog fonda, svejedno dobija sve više  svojih pobornika. Nakon završenog odmjeravanja vještine i snage,  dodjele diploma i zahvalnica i zajedničkog ručka u planinarskom domu  „Orjen sedlo“,  kojeg su pripremili domaćini iz PK „Subra“,  bućari su obišli u pratnji Željka Starčevića, v. d. rukovodioca.

 „Orjensko  sedlo 2016“
„Orjensko sedlo 2016“

Agencije za razvoj i zaštitu Orjena, obližnju istorijsku zanimljivost:  dio puta za Crkvice koji je sticajem okolnosti ostao napušten i  nedovršen, a koji je pravi muzej na otvorenom čuvene austrougarske  tehnologije cestogradnje s početka 20-og vijeka. Sa ovim kraćim  izletom u prošlost, uspješno je zaokružen cjelodnevni program na   Orjenskom sedlu.

Organizatori II revijalnog bućarskog prvenstva su planinarski klub  „Subra“ i Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, kao i sami novski  bućari, koji su prepoznali entuzijazam i želju da se kroz balotu  dodatno oživi ovaj kutak orjenskog masiva.

Najčitanije