Bokeljska noć u subotu 19.avgusta

Za vikend u Kotoru tradicionalna „fešta nad feštama“

Sa pressa Bokeljska noć 2017. foto Boka News

Tradicionalna manifestacija Bokeljska noć, koja ima status nematerijalnog kulturnog dobra, biće održana u subotu, 19. avgusta sa početkom u 21 sat.

Početak ovdašnje „fešte nad feštama“ najaviće kotorska Gradska muzika zajedno sa jedrilicama Jedriličarskog kluba „Lahor.“ Ulaskom u koridor pred gradskom rivom u Kotoru, 40-ak okićenih barki sa 10-ak vučnih brodova, u tri đira predstaviće se publici i žiriju i konkurisaće za nagrade, čiji je fond 4.000 eura.

Žiri će raditi u sastavu, mr Jovica Martinović, predsjednik i članovi Vlasta Mandić i Slavko Ivanović.

Za organizaciju Bokeljske noći obezbijeđeno je  70.000 eura.

„Nakon proglašenja najmaštovitijih kreacija, uslijediće veliki vatromet i sa mora i sa kopna.Vatromet će biti duž obale, od teniskih terena hotela „Fjord“ do zgrade Jugooceanije, tako da građani iz bezbjednosnih razloga,  neće moći da posmatraju ukrašenu povorku sa ovog mjesta“- saopštili su organizatori  Bokeljske noći, na današnjoj press konferenciji, Marija Bernard direktorica Kulturnog centra „Nikola Đurković“ i Mirza Krcić v.d direktor Turistička organizacija Kotor.

Krcić i Bernard na pressici

Nakon završetka nastupa na akva-pozornici, fešta će se nastaviti na trgovima po Starom gradu, a najaviće je defile Gradske muzike. Uz bogatu morsku trpezu, uz ribu i vino koji će obilježiti ovogodišnju svečanost, domaći i furešti biće u prilici da uživaju na deset trgova, u koncertima klape „Bonaca“ i grupe „Teška industrija“na glavnom gradskom trgu.  Na pjaci Svetog Luke nastupiće Whoo See uz DJ Mono i DJ Zgoobidan. Ostali trgovi rezervisani su za lokalne muzičke grupe  i to na: Pjaci od muzeja nastupiće -Bend Sinhro; na Pjaci od brašna – Ansambl Toć, na Pjaci Svetog Tripuna -The Grupa, na Pjaci od kina-  Modern Pop Quartet, na Pjaci Hajduka (kodod zatvora)-Acustic Teraphy i na Pjaci od mlijeka-The Unexpected i bend Crveno icrno, dok ljubiteljima  klapske muzike preporučujemo Bisernice Boke, kod crkve Blažene Ozane Klapu Incanto  i  Muzički sastav Škuribanda , na Škaljarskoj pjaci.

Organizatori su upozorili sve koji namjeravaju u subotu veče doći u Kotor da tog dana gradski parking na rivi neće biti u funkciji zbog održavanja Bokeljske noći.

„S obzirom da se očekuje nekoliko desetina hiljada posjetilaca, a  u cilju smanjenja gužvi apelujemo na vozače da vozila parkiraju do 20 sati. Skrećemo pažnju na ograničenje brzine vožnje plovila u akvatorijumu, jer će Plovna jedinica MUP-a i Inspekcije sigurnosti plovidbe kažnjavati sve nesavjesne skipere, koji mogu da oštete ukrašene barke-učesnice povorke“ – poručili su organizatori.

Pokrovitelj Bokeljske noći je Opština Kotor, a njeno održavanje je pomoglo i Ministarstvo kulture. Glavni sponzori fešte su Luka Kotor i Expo Commerce, uz niz manjih sponzora i medijskih pokrovitelja.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.