Bokeljska noć – tradicija, duga dva vijeka…

Kralj Evard i Tito su se divili...

Organizatori Bokeljske noći, Centar za kulturu Kotor i Turistička organizacija Kotor uručili su nagrade pobjednicima ovogodišnje Bokeljske noći, popularne fešte nad feštama. Bokeljska noć okupi svake godine na desetine hiljada posjetilaca. Brojni gosti sa oduševljenjem isprate ovu manifestaciju.

Kotorska manifestacija datira iz kraja 19. vijeka. Tada je počela da se organizuje kao Venecijanska noć, po uzoru na venecijansku feštu.

Kasnije, početkom 20. vijeka, preimenovana je u Bokeljsku noć, i uz prekide za vrijeme ratova, održava se sve do danas.

Fešta se sastoji od konvoja maštovito i originalno maskiranih barki, koje defiluju duž kotorske rive. Nakon defilea, maskirane barke ocjenjuje žiri, a proglašenje najboljih se kruniše velikim vatrometom. I tu nije kraj, jer fešta se nastavlja u Starom gradu gdje se obično mladi zabavljaju do kasnih jutarnjih sati u brojnim kafićima, po trgovima i pjacama.

Kotoranima ne fali entuzijazma, maštovitosti i kreativnosti u ukrašavanju barki, što se pokazalo i na ovogodišnjoj Bokeljskoj noći.

Bokeljska noć postala je dio nematerijalne kulturne baštine Crne Gore.

Kralj Edvard i Tito

Nekoliko Bokeljskih noći je ostalo i ostaće upamćeno. Jedna od njih je, prema kazivanju starijih Kotorana, ona iz 1938. godine kojoj je prisustvovao engleski kralj Edvard. Tada se dobar dio engleske flote preselio u kotorski akvatorijum.

Kažu da je ta noć bila neviđena, da su okolna brda “gorjela” od reflektora sa brodova engleske flote.

Druga i je ona iz 1959. godine, koja je organizovana specijalno za predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita.

To je i jedina Bokeljska noć koja je održana dva puta, pošto je ponovljena u septembru specijalno za maršala. Stari Kotorani se prisjećaju da je tada u zalivu bila skoro cjelokupna flota Jugoslovenske ratne mornarice. Sa okolnih brda bila je iluminacija i smatra se da je to najblistavija Bokeljska noć do sada održana.

Tito je ovu kotorsku feštu posmatrao ispred tadašnjeg čuvenog hotela “Slavija” koji se nalazio na mjestu sadašnje ruševine hotela “Fjord”.

 

1 komentar

  1. Poštovani, upravo je izišla iz tiska vrijedna monografija „Povijest bokeljskih Hrvata“ na 384 stranice velikog A4 formata i sa 13 starih grafičkih ilustracija. To je naša prva sustavno i istinito obrađena povijest Boke Kotorske od vremena stare Crvene Hrvatske ili Duklje u Hrvatskom Kraljevstvu, preko starih državnih zajednica, do naših dana. U njoj autor mr. sc. Ante Milinović otkriva niz do sada nepoznatih podataka o starim multikulturalnim korijenima bokeljskih Hrvata i njihovih multietničkih integracija, koje su ih dovele do najvišeg stupnja kulturnoga, crkvenog, političkog i gospodarskog razvoja. Zato su oni tijekom tri milenija bili svojevrstan civilizacijski most između indo-iranske pradomovine, srednje Europe i Mediterana, čemu duguju svoju ranu samostalnost, dinamičan gospodarski razvoj i iznimnu akulturacijsku vitalnost svoje predvodničke uloge u svjetskoj multietničkoj civilizaciji današnje EU.
    *****
    Monografija se u RH može povoljno nabaviti preko e-mail adrese autora /amilinovic@gmail.com/ po ukupnoj cijeni od 124 HRK s poštarinom za R-pismo, ili za samo 100 kuna, ako dođete po knjigu na kavu s autorom u Vile Velebita 8/B, Zagreb, Studentski Grad, uz najavu na mob. 091-584-0995.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.