Bokeljska noć – tradicija, duga dva vijeka

Bokeljska noć 2015.
Bokeljska noć 2015.

Tradicionalna manifestacija Bokeljska noć, koja ima status nematerijalnog kulturnog dobra, biće održana u Kotoru u subotu, 20. avgusta 2016.godine, sa početkom u 21 sat.

Zajedno sa jedrilicama Jedriličarskog kluba  „Lahor“, 45  barki  će se sa 9 vučnih brodova  predstaviti u tri kruga.

Tokom trećeg đira, stučni žiri, u sastavu prof.dr Milenko Pasinović, predsjednik žirija i članovi Vlasta Mandić i Slavko Ivanović, proglasiće  najbolje kreacije, nakon ćega će uslijediti veliki vatromet.

Fond nagrada je 4.000,00 eura. Nagrada za prvu barku iznosi 1.500,00, za drugu 1.000,00  za  treću 500,00 eura, a preostalih  1.000,00 eura planirano je za specijalne nagrade žirija.

Nakon završetka nastupa na akva pozornici, fešta će se nastaviti na Rivi, na glavnom gradskom parkingu, koncertom popularnog pjevača Petra Graša.

Na dan održavanja „Bokeljske noći“ gradski parking na rivi neće biti u funkciji.

S obzirom da se očekuje nekoliko desetina hiljada posjetilaca,a  u cilju smanjenje gužvi apelujemo na vozače da vozila parkiraju do 20 sati. Takođe, skrećemo pažnju na ograničenje brzine vožnje u akvatorijumu, jer će plovna jedinica policije  kažnjavati sve nesavjesne vozače, koji mogu da oštete ukrašene barke-učesnice povorke.

Organizator je Kulturni centar “Nikola Đurković” Kotor, suorganizator lokalna Turistička organizacija, a. pokrovitelj  Opština Kotor. Bokeljku noć su pomogli Ministarstvo kulture i Ministarstvo održivog razvoja i turizma  Crne Gore.

Bokeljska noć 2015.
Bokeljska noć 2015.

Bokeljska noć – tradicija, duga dva vijeka…

Kotorska manifestacija datira s kraja 19. vijeka. Tada je počela da se organizuje kao Venecijanska noć, po uzoru na venecijansku feštu.

Kasnije, početkom 20. vijeka, preimenovana je u Bokeljsku noć, i uz prekide za vrijeme ratova, održava se sve do danas.

Fešta se sastoji od konvoja maštovito i originalno ukrašenih barki, koje defiluju duž kotorske rive. Tokom defilea, ukrašene barke ocjenjuje žiri, a proglašenje najboljih se kruniše velikim vatrometom. I tu nije kraj, jer fešta se nastavlja u Starom gradu gdje se obično mladi zabavljaju do ranih jutarnjih sati u brojnim kafeima, po trgovima i pjacama.

Kotoranima ne fali entuzijazma, maštovitosti i kreativnosti u ukrašavanju barki.

Bokeljska noć postala je dio nematerijalne kulturne baštine Crne Gore.

Bokeljska noć 2015.
Bokeljska noć 2015.

Kralj Edvard i Tito

Nekoliko Bokeljskih noći je ostalo i ostaće upamćeno. Jedna od njih je, prema kazivanju starijih Kotorana, ona iz 1938. godine kojoj je prisustvovao engleski kralj Edvard. Tada se dobar dio engleske flote preselio u kotorski akvatorijum.

Kažu da je ta noć bila neviđena, da su okolna brda “gorjela” od reflektora sa brodova engleske flote.

Druga i je ona iz 1959. godine, koja je organizovana specijalno za predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita.

To je i jedina Bokeljska noć koja je održana dva puta, pošto je ponovljena u septembru specijalno za maršala. Stari Kotorani se prisjećaju da je tada u zalivu bila skoro cjelokupna flota Jugoslovenske ratne mornarice. Sa okolnih brda bila je iluminacija i smatra se da je to najblistavija Bokeljska noć do sada održana.

Tito je ovu kotorsku feštu posmatrao ispred tadašnjeg čuvenog hotela “Slavija” koji se nalazio na mjestu sadašnje ruševine hotela “Fjord”.

 

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.