7.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Bokeljska noć – Fešta nad feštama sve spremno

Bokeljska noć
Bokeljska noć

„Na Bokeljskoj noći, u subotu 22.avgusta od 21 sat, četrdesetak okićenih barki boriće se za simpatije publike i nagrade čiji je fond 4000 eura, a te će večeri prvi put u Crnoj Gori biti upriličen i muzički vatromet u trajanju od 8 do 10 minuta. Kotorane i njihove goste zabavljaće zvijezda jugoslovenskog evergrina Zlatko Pejaković” – najavio je u ime organizatora direktor Kulturnog centra „Nikola Đurković” Miloš Dževerdanović, na današnjij press konferenciji, javlja Radio Kotor. .

Kako je kazao, defileu barki predstoje tri đira. U žiriju koji će donijeti odluku o nagradama biće turizmolog prof. dr Milenko Pasinović, dizajnerka Radmila Beća Radulović i kapetan u penziji Slavko Ivanović.

„Među gostima će biti i Maja Perfiljeva, pjesnikinja i autorka čuvene pjesme Bokeljska noć koja već pola vijeka promoviše kotorsku manifestaciju. Upravo toj kotorskoj himni vatrometom ćemo dati posebnu pažnju” – kazao je Dževerdanović. Po njegovim riječima, neće biti karnevalizacije „bala na vodi”. „Pažnju publike ćemo fokusirati na akvatorijum, saobraćaj glavnom gradskom ulicom nećemo zatvarati, a pregovara se kako bi za šetnju bio slobodan cio pješački pojas luže” – zaključio je direktor Kulturnog centra i dodao da manifestacija košta 45 hiljada eura od čega je 10 hiljada izdvojila Opština, 25 hiljada Turistička organizacija, a ostatak je obezbijeđen učešćem sponzora.

Predsjednik Stručne komisije za odabir barki Slobodan Vičević kazao je da je od 54 na konkursu prijavljene barke zeleno svijetlo dobilo 39 koje će u osam konvoja obići akvatorijum tokom „Bokeljske noći”. Kako je rekao, jedriličari „Lahora” će tradicionalno dati doprinos spektaklu na moru. „Šteta je što nemamo barki s Prčanja i iz Perasta, ali eto, ove godine imamo učesnike iz Kavča i sa područja Škaljara” – rekao je Vičević i dodao:

„Mi smo u komisiji odlučili da podignemo kvalitet, da barke ne budu samo okićene nego što više makete te da proširimo bazu onih koji učestvuju u pravljenju maketa. Počela je da se komercijalizuje Bokeška noć, pa su počeli nekoliko njih da prave 10-15 barki i to je uticalo da se smanji kvalitet izrade, da postane rutina, da se smanji širina, broj prijavljenih učesnika. Zato smo pooštrili kriterijume i bili blaži za one koji su imali samo po jedno plovilo. Kod onih koji su imali komercijalniji pristup i više plovila, kriterijumi su bili oštriji”.

Bokeljska noć
Bokeljska noć

Od 10 do 15 hiljada gostiju doći će u naš grad za Bokeljsku noć – očekuju u Turističkoj organizaciji kako je rekao direktor Mirza Krcić. „Cilj nam je u organizaciji bio da kvalitet bude na prvom mjestu, svakako efekat nakon tri đira barki i vatrometa biće izuzetan ugađaj. Mi u Tursitičkoj organizaciji svakodnevno imamo pozive kojima se građani odnosno turisti iz unutrašnjosti informišu kada će biti Bokeljska noć. Određene agencije će imati organizovan prevoz iz raznih gradova Crne Gore, raduje me što će pored turista biti gosti iz Boke i ostalih gradova Crne Gore” – kazao je Krcić.

Predsjednik Organizacionog odbora manifestacije bio je potpredsjednik Branko Nedović, organizator je Kulturni centar „Nikola Đurković”, suorganizator Turistička organizacija Kotor, a pokrovitelj Opština Kotor. Glavni sponzor je “Luka Kotor”.

Najčitanije