15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Bokeljska mornarica spaja ljude, vjerske etničke i kulturne zajednice Boke i Crne Gore

Godišnja Skupština Bokeljske mornarice Kotor održana je u subotu u crkvi Svetog Duha – koncertnoj dvorani Muzičke škole „Vida Matjan“ u Kotoru.

Skupština kojoj je prisustvovalo 60 delegata, brojn gosti i zvaničnici iz javnog, političkog, privrednog i kulturnog života počela je intoniranjem himne Crne Gore u izvođenju mandolinskog orkestra „Tripo Tomas“,  Hrvatskog građanskog društva.

„Poslije crkve najstarija postojeće institucija grada, Boke i države, mornarica je postala riznica duhovnih, kulturnih i društvenih vrijednosti koje svaka nova generacija čuva i predaje sledećoj i obogaćuje je. To čini da mornarica bude živi i vitalni organizam koji uspjeva da se razvija u uvjek novim povjesnim okolnostima, da prebrodi krize dramatične događaje koji je bilo puno tokom XII vjekova naše istorije“ – kazao je između ostalog admiral Anton Sbutega.

Povjesna skica pokazuje da su se u stoljećima u Bokeljsku mornaricu ugradile na razne načine brojne države, kuture i narodi, da ona pripada prije svega Boki i Bokeljima, te da je ona kulturna i povjesna baština Crne Gore. Bokeljska mornarica nije ekskluzivan već inkluzivna organizacija koja spaja ljude, vjerske etničke i kulturne zajednice Boke i Crne Gore i most je prema drugim državama i narodima. U tom smislu kanditatura mornarice za upis na reprezentativnu listu svjetske kulturne baštine UNESCO-a će valorizirati njenu svjetsku dimenziju,  naglasio je Sbutega.

Predsjednik UO Aleksandar Dender u izvještaju o radu za period, jun 2016 – novembar 2017. godine, istako je kao posebno značajno podmlađivanje  aktivnog sastava Mornarice, te da su brojne aktivnosti usmjerene na opremnaju aktivnog sastva, izmejni pravnog statusa mornarice kao i na izradi dosijea za upis mornarice na listu svjetske kulturne nematerijalne baštitine, na njenom uključivanju u savremene tokove i procese koji se posljednjih godina dešavaju u Kotoru, Boki Kotorskoj i u Crnoj Gori, naročito u oblasti pomorstva, školstva i turizma.

„Aktivnost na podmlađivanju Bokeljske mornarice je usko vezana sa problemom edukacije  građana, posebno mladih, koji malo poznaju ogromnu materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu Kotora i Boke Kotorske. Svjedoci smo da niti jedan nastavni i obrazovni program u školama svih uzrasta ne sadrži nikakve informacije o kulturnom nasljeđu i Bokeljskoj mornarici i da ogroman broj mladih izlaze iz škola bez ikakvog znanja o tom nasljeđu koje bi trebao biti sastavni dio njihovog identiteta“ – kazao je Dender.

Bokeljska mornarica – foto Boka News

U toku je promjena pravnog statusa Bokeljske mornarice koja je registrovana kao NVO, koja je inače proglašena od države Crne Gore za kulturno dobro od nacionalnog značaja. Inicijativa je naišla na razumijevanje Ministarstva kulture i sad se traži pravni osnov za drugačiju preregistraciju, čulo se na Skupštini.

Na Skupštini Bokeljske mornarice Kotor kao posebna tačka dnevnog reda bila je informacija da je podružnica u Beogradu odlučila da se odvoji od matične organizacija.

Dodjeljna su unapređenja i priznanja.

Posthumno, Ljubinko Biskupović kapetan Bokeljske mornarice – Podružnice Tivat unapređen je u Počasnog majora, kao i poručnik Zdravko Grgurović u Počasnog kapetana Bokeljske mornarice Kotor.

Skupština Bokeljske mornarice – novembar 2017.

Za izuzetan doprinos ukupnom razvoju Bokeljske mornarice i očuvanju njenih vjekovnih tradicija u Počasnog viceadmirala proglašen je Jovan J. Martinović.

Počasnim majorom proglašen je Darko Vuković, kapetan bojnog broda Mornarice Crne Gore, za počasnog poručnika Bokeljske mornarice proglašen je Boris Pean za izuzetan doprinos razvoju mornarice.

Plaketa  Bokeljske mornarice dodjeljena je školskom brodu „Jadra“ koju je primio njegov komadanta Goran Pajović.

Najčitanije