8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Bokeljska mornarica – radionica posvećena pripremi Nominacionog dosijea za …

 

Radionica

Ministarstvo kulture u saradnji sa Regionalnim centrom za očuvanje nematerijalne kulturne baštine jugoistočne Evrope iz Sofije (UNESCO Centar II kategorije), u periodu od 7. do 11. marta 2017. godine organizuje radionicu posvećenu pripremi Nominacionog dosijea za nematerijalna kulturna dobra.

Radionicakoju vode eksperti UNESCO-a Saša Srećković i Nikolai Vukov, ima za cilj da učesnike pripremi za izradu nominacionog dosijea za upis kulturnih dobara na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, a prvi nominacioni dosije koji se obrađuje na radionici je dosije Bokeljske mornarice Kotor.

Radionica je 7. i 8. marta održana na Cetinju, a juče je radionica održana u Kotoru u prostorijama Bokeljske mornarice gdje su se učesnici upoznali sa istorijatom i tekućim aktivnostima mornarice kao i sa problematikom u radu

Predstavnici mornarice ukazali su na nekoliko problema koji su potencijalna prijetnja opstanku najstarije bratovštine mornara na svijetu, od kojih su najvažniji, podmlađivanje mornarice  i sa tim vezan nedostatak edukacije kod mladih zbog nepostojanja odgovarajućih programa u školama koji bi im pomogli da shvate značaj Bokeljske mornarice za njihov identitet, za identitet grada, Boke Kotorske i države Crne Gore.

Drugi veliki problem je status Bokeljske mornarice koja je registrirana kao NVO iako je proglašena od strane države za kulturno dobro od nacionalnog značaja što je preduslov za nominaciju, a kao NVO ima ograničeno finansiranje iz opštinskog budđeta za NVO što je nedovoljno za normalno funkcioniranje mornarice.

Radionica

Za učesnike radionice direktorica Pomorskog muzeja Mileva Pejaković Vujošević priredila je prijem u muzeju i obilazak zbirki i spomen sobe Bokeljske mornarice i tom prilikom naglasila da je Pomorski muzej ponikao iz bogate zbirke odora, oružja i ostalih dokumenata koje je baštinila Bokeljska mornarica.

Radionica nastavlja sa radom 10. i 11. marta u Cetinju.

Najčitanije