Bokeljska mornarica počasni gost na fregati Kraljevske ratne mornarice

Fregata Kraljevske ratne mornarice HMS ,,Monmouth“ (F-235), koja je juče uplovila u Luku Bar, gdje će se zadržati do 31. marta, sinoć je ugostila Bokeljsku mornaricu.

Bokeljska mornarica

Ambasador Velike Britanije u Crnoj Gori, Ian Viting (Ian Whitting) i komandant HMS ,,Monmouth“, kapetan fregate Ian Fizi (Ian Feasey) priredili su prijem na kojem su prisustvovali i predstavnici Bokeljske mornarice Kotor kao počasni gosti.

Prijem za Bokeljsku mornaricu

Naime, ambasador Viting je, oduševljen nastupom Bokeljske mornarice Kotor prilikom proslave 850. godina posvećenja  katedrale Svetog Tripuna i kao poštivalac tradicije duboko ukorijenjene u engleskom mentalitetu, preporučio kapetanu Fiziju da pozove Mornaricu na prijem kao počasne goste.

Prijem za Bokeljsku mornaricu

Predstavnicima mornarice je ukazana čast da, postrojeni zajedno sa odredom kraljevske mornarice, učestvuju u ceremoniji spuštanja zastave.

4 Komentari

 1. Molim Vas cijenjena redakcijo, povedite računa, nije to više “ona naša” Bokeška mornarica, To je sad “Bokeljska mornarica Kotor”, ili ti ga “Dender-mornarica” !!!

 2. Zašto i posada tog broda bombastičnog naziva Fregata Kraljevske ratne mornarice HMS ,,Monmouth“ (F-235) nije također bila uniformirana kad je dočekala uniformiranu Bokeljsku mornaricu i “dala joj čast”? Neka onda uniformirana posada tih “davatelja časti” tog strašnog kraljevskog broda, dođe kao gost u Kotor. Bokeljska mornarica, također uniformirana, dat će im čast. Bokeljska mornarica Kotor ne služi za ukras, nije to folklorna grupa, ni mažoretkinje…

  • Bokaljska Mornarica je nekada u istoriji imala svoj znacaj ,djelovanje ,brodove ,kapetane mornare itd.
   Danas Bokeljska Mornarica je kulturno ,folklorno udruzenje koje nema brodove, kapetani i admirali su pocasni clanovi nisu iz Pomorske ili Vojno-Pomorske struke kao nekada,mozda ima neki clan koji je i pomorac na nekoj stranoj trgovackoj kompaniji ali clanstvo u Bokeljskoj Mornarici nema veze sa njihovim zaposlenjem.
   Takodje i danasnji mornari u B.Mornarici su lokalni gradjani koji se ne bave pomorstvom a najvece pomorsko iskustvo im je navigacija drvenom barkom kroz zaliv.
   Svaka cast udruzenju Bokeljska Mornarica na odrzavanju uspomene na nekadasnju B.Mornaricu ali oni danas nisu stvarni Pomorci Kapetani i Admirali (Admiral je cin u Vojnoj Mornarici) nego upravo folklor koji kad je neka festa oblaci srednjovjekovnu nosnju i nosi muzejske srednjovjekovne puske i kubure.

   • xxy, dobro kažeš, nisu ni admirali ni mornari u poznatom smislu, ali nekako mi ne paše da budu kao figure, folklorna grupa, ukrasi. Ipak iza sve te odore stoji i povijestna i sadašnja kulturna i humana djelatnost, itd, i te se činjenice trebaju uklopiti u “folklor” i poštivati. Ako su predstavnici, da se tako izrazim, bivše, sada nepostojeće prave mornarice, čast bi im se trebalo ukazati i kao takvima, a ne kao folklornoj grupi. Istina, nisam detaljno upoznat na koji način su ih dočekali na onome “strašnome” brodu, možda su se i Englezi iz poštovanja postrojili, a ne samo postrojili zbog “spuštanja zastave” …, ne znam, raspitat ću se, ali nešto mi smeta u svemu tome…

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.