20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Bokeljska mornarica će biti prvo nematerijalno kulturno dobro koje će Crna Gora kandidovati na UNESCO listu…

Radionica

Radionica posvećena nematerijalnoj kulturnoj baštini u organizaciji Ministarstva kulture i UNESCO centra II kategorije za nematerijalnu baštinu iz Sofije, završena je danas na Cetinju.

Od 7. do 11. marta na radionici održanoj na Cetinju i u Kotoru učestvovalo je 24 učesnika među kojima su bili predstavnici lokalnih muzeja i nacionalnih ustanova za zaštitu kulturne baštine, kao i nosioci nematerijalnih kulturnih dobara koje je Crna Gora zakonom zaštitila.

O procesu izrade nominacionog dosijea za nematerijalna kulturna dobra i drugim temama važnim za ovu oblast, govorili su UNESCO eksperti Aleksandar Srećković iz Srbije i Nikolaj Vukov iz Bugarske. Njihov cilj bio je da ukažu na kompleksnost zaštite i valorizacije nematerijalnih kulturnih dobara, te na obavezu uključivanja lokalne zajednice, odnosno nosilaca nematerijalne baštine, u sve segmente koji se odnose na njenu zaštitu i valorizaciju.

Terenski dio rada bio je usmjeren na Bokeljsku mornaricu, koja će biti prvo nematerijalno kulturno dobro koje će Crna Gora kandidovati na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalne baštine.

Radionica

U Kotoru, u prostorijama Bokeljske mornarice i Pomorskom muzeju, predstavnici ove organizacije su prezentovali segmente njihove dvanaestovjekovne tradicije. Terenski rad markirao je neka od ključnih pitanja koja će biti istražena u narednom periodu, tokom postupka izrade nominacionog dosijea, koji je ovom radionicom i počeo. Posjeta Kotoru bila je dragocjena i za pristup drugim nematerijalnim kulturnim dobrima, analizirane su prijetnje po njihov opstanak, te potreba jačeg uvezivanja sa lokalnim ustnovama kulture, ali i bilansirane saradnje sa turističkim organizacijama.

Učesnicima radionice dodijeljeni su sertifikati, a u narednom periodu radiće se na strategiji očuvanja nematerijalne baštine u Crnoj Gori, čiji je upis na UNESCO Reprezentativnu listu samo jedan od segmenata valorizacije.

Crna Gora je do sada, zakonom zaštitila 15 nematerijalnih kulturnih dobara.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije