Bokeljska mornarica će biti prvo nematerijalno kulturno dobro koje će Crna Gora kandidovati na UNESCO listu…

Radionica

Radionica posvećena nematerijalnoj kulturnoj baštini u organizaciji Ministarstva kulture i UNESCO centra II kategorije za nematerijalnu baštinu iz Sofije, završena je danas na Cetinju.

Od 7. do 11. marta na radionici održanoj na Cetinju i u Kotoru učestvovalo je 24 učesnika među kojima su bili predstavnici lokalnih muzeja i nacionalnih ustanova za zaštitu kulturne baštine, kao i nosioci nematerijalnih kulturnih dobara koje je Crna Gora zakonom zaštitila.

O procesu izrade nominacionog dosijea za nematerijalna kulturna dobra i drugim temama važnim za ovu oblast, govorili su UNESCO eksperti Aleksandar Srećković iz Srbije i Nikolaj Vukov iz Bugarske. Njihov cilj bio je da ukažu na kompleksnost zaštite i valorizacije nematerijalnih kulturnih dobara, te na obavezu uključivanja lokalne zajednice, odnosno nosilaca nematerijalne baštine, u sve segmente koji se odnose na njenu zaštitu i valorizaciju.

Terenski dio rada bio je usmjeren na Bokeljsku mornaricu, koja će biti prvo nematerijalno kulturno dobro koje će Crna Gora kandidovati na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalne baštine.

Radionica

U Kotoru, u prostorijama Bokeljske mornarice i Pomorskom muzeju, predstavnici ove organizacije su prezentovali segmente njihove dvanaestovjekovne tradicije. Terenski rad markirao je neka od ključnih pitanja koja će biti istražena u narednom periodu, tokom postupka izrade nominacionog dosijea, koji je ovom radionicom i počeo. Posjeta Kotoru bila je dragocjena i za pristup drugim nematerijalnim kulturnim dobrima, analizirane su prijetnje po njihov opstanak, te potreba jačeg uvezivanja sa lokalnim ustnovama kulture, ali i bilansirane saradnje sa turističkim organizacijama.

Učesnicima radionice dodijeljeni su sertifikati, a u narednom periodu radiće se na strategiji očuvanja nematerijalne baštine u Crnoj Gori, čiji je upis na UNESCO Reprezentativnu listu samo jedan od segmenata valorizacije.

Crna Gora je do sada, zakonom zaštitila 15 nematerijalnih kulturnih dobara.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.