7 C
Kotor

Slušaj online radio

Bokeljska mornarica – Na brodu viševjekovne tradicije sa pogledom ka novim horizontima…

U organizaciji Bokeljske mornarice i Matice crnogorske – ogranak Kotor, sinoć je u crkvi Svetoga Duha u Kotoru održano edukativno veče pod nazivom „Na brodu viševjekovne tradicije – pogled ka novim horizontima”.

„Želja Matice crnogorske je da da puni doprinos afirmaciji tradicije i kulturnih vrijednosti Kotora i Crne Gore čiji su sastavni i neodvojivi dio Bokeljska mornarica. Matica crnogorska i Bokeljska mornarica su čuvari tradicije i identiteta. Svi mi u Crnoj Gori možemo naučiti od Bokeljske mornarice kako se čuva od zaborava istorija tradicija i kultura “ – kazao je između ostalog u uvodnom izlaganju mr Nikola Banićević predsjednik Matice crnogorske – ogranak Kotor.

Bokeljska mornarica – Na brodu viševjekovne tradicije

O istorijatu Bokeljske mornarice govorio je Saša Milošević, o nošnji, oružiju i kolu Gracija Škanata, dok je o Bokeljskoj mornarici u susretu izazovima novog doba, govorio Alekasndar Dender predsjednik Upravnog odbora Bokeljske mornarice, koji se posebno zahvalio Draganu Raduloviću predsjedniku Matice crnogorske i Nikoli Banićeviću predsjedniku ogranka Kotor na inicijativi da se održi  edukativno veče.

U sklopu programa prikazan je i kratki film o Bokeljskoj mornarici, autora Dubravka Stamatovića. Inače film je prvi put prikazan prije dvije godine kada je Bokeljsku mornaricu posjetila Irina Bokova generalna direktorica UNESCO-a.

Dender je podsjetio da je tada direktorica Bokova tražila da se osim Bokeljske mornarice na listu zaštićene svjetske nematerijalne kulturne baštine kandiduje i Statut iz 1453. godine kao svjetska dokumentaciona baština.

Bokeljska mornarica – Na brodu viševjekovne tradicije

Govoreći o Bokeljskoj mornarici u susretu izazovima novog doba, Aleksandar Dender predsjednik UO, istakao je neophodnosti podmlađivanja aktivnog sastava, rad na izmjeni pravnog statusa Mornarice, aktivnost na izradu Dosijea za upis Bokeljske mornarice na listu svjetske nematerijalne baštine kod UNESCO-a, kao i aktivnost na uključivanje u savremene tokove i procese koji se poslijednjih godina dešavaju u Kotoru posebno u oblasti pomorstva, školstva i turizma.

– Kolo bokeljske mornarice predstavlja istinsko svjedočanstvo žive kulture i tradicije našeg podneblja…Više puta u prošlosti potencirana je inicijativa da Bokeljska mornarica oživi svoje socijalne i humanitarne funkcije iz prošlosti prilagođene savremenom dobu, koje su ostale nerealizovane. Danas razmatramo mogućnosti da u mjeri kojoj joj omogućava Statut, Bokeljska mornarica nađe svoju ulogu u školovanju pomoraca, na polju istorije, kulture, turizma, bez pretenzija da postane folklorno društvo  koje bi zabavljalo turiste.. Bokeljska mornarica, Tripundanske svečanosti i  Kolo sv. Tripuna reprezentativni su i najvidljiviji element naše kulturne baštine kojima se predstavljamo svijetu, oni su simboličko mjesto opstojnosti zajednice Kotorana i Bokelja u Crnoj Gori i duboko se nadamo da ćemo kroz podizanje svijesti o identitetu i kroz ovakve skupove sačuvati Bokeljsku mornaricu za buduće generacije“ –  zaključio je Dender.

Najčitanije