20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Boka – Uplovljava nosač aviona nakon 76 godina

italijanski nosac aviona CAVOUR_resize

Ponos Ratne mornarice Italije – nosač aviona „Cavour“, boraviće naredne nedjelje u višednevnoj posjeti Crnoj Gori – doznaje Boka News. Admiralski brod flote RM Italije koji je i ubjedljivo najjači površinski ratni brod NATO-a u regionu sjeverozapadnog Mediterana, nosač aviona „Cavour“ u Tivat će uploviti 17. novembra i tri dana boraviti na sidrištu ispred tog grada. To će biti prvi put da u Boku Kotorsku dolazi ratni brod klase nosača aviona, nakon pauze od čak 76 godina, još od boravka u Tivtu velikog britanskog nosača aviona „Glorious“, avgusta daleke 1938 godine.

„Cavour“ je impozantan brod dug 244, širok 39 i sa gazom od 8,7 metara. Sa deplasmanom od oko 30 hiljada tona, ovo je najveći ratni brod koji je u Italiji sagrađen nakon Drugog svjetskog rata. Brod je porinut 2004 godine u brodogradilištu kompanije „Fincantieri“ u mjestu Riva Trigoso, a nakon dužih proba i opremanja, u flotu RM Italije stupio je marta 2008. Punu borbenu operativnost ovaj moderan i veoma složen ratni brod dostigao je juna 2009 od kada „Cavour“ obavlja redovne zadatke i borbene misije u Mediteranu, ali i u vodama Atlantskog, Tihog i Indijskog okeana.

Iako je njegova primarna namjena nošenje i upotrebe borbenih letjelica – aviona i helikoptera, „Cavour“ je dizajniran kao višestruko upotrebljivo plovilo koje može biti i nosač aviona i desantni brod i komandni brod. Formalno je ovaj brod označen kao STOVL (Short Take-Off/Vertical Landing) – nosač aviona sa palubom za kratko polijetanje i vertikalno slijetanje, a osposobljen je za obavljanje zadataka nadzor mora, projekcije snage, amfibijske i ekspedicijske misije, operacije održanja mira, neborbenu evakuaciju, humanitarnu pomoć i spašavanje nakon prirodnih katastrofa. Osim toga, “Cavour” se može koristiti i za zadatke borbene podrške amfibijskim operacijama i snagama na kopnu, te za uništavanje ciljeva na moru i u vazduhu. Njegova helikopterska grupa može obavljati prevoz snaga, oružja i opreme mornarice i kopnene vojske.

CAVOUR
CAVOUR

Primarno naoružanje ovog broda čine njegovi ukrcani vazduhoplovi – maksimalno do 30 njih, a koje čini „mješavina“ borbenih aviona sa vertikalnim polijetanjem i slijetanjem tipa „AV-8B Harrier II“ koje će uskoro zamijeniti novi ultramoderni avioni „Locheed-Martin F-35 Lightninig II“, odnosno višenamjenski helikopteri tipa „Augusta Westland AW-101“.Pored vazduhoplova, „Cavour“ je naoružan i sa četiri osmorocjevna vertikalna lansera za protivvazduhoplovne rakete srednjeg dometa „Aster 15“, dva topa „“OTO Melara super rapido“ kalibra 76 mm i tri „Oerlikon Contraves“ brzometna topa kalibra 25 mm. U svom potpalubnom hangaru za avione „Cavour“ u ulozi desantnog broda, može ukrcati 24 teška tenka ili 50 oklopnih borbenih vozila pješadije. Pored posade broda koju čini 451 čovjek, na „Cavouru“su ukrcana i 203 pripadnika vazduhoplovnog osoblja, 140 pripadnika komandnog i štabnog osoblja RM Italije, te kontingent od 325 pripadnika italijanske mornaričke pješadije. Komadant „Cavoura“ je mornarički pilot, kapetan bojnog broda Luka Konti.

Maksimalnom brzinom od preko 28 čvorova ovaj moderan ratni brod pogone četiri plinske turbine sa ukupno preko 88.000 konjskih snaga.

„Cavour“ u Crnu Goru dolazi u sklopu svoje jadranske turneje u kojoj će obići nekoliko luka u Italiji i Hrvatskoj. Iako se posjeta italijsnkog nosača aviona formalno realizuje u sklopu bilateralne saradnje u domenu odbrane između Crne Gore i Italije, dolazak ovako snažnog ratnog broda NATO u Crnu Goru može se smatrati i kao svojevrsna indirektna poruka Alijanse Rusiji, u situaciji zategnutih odnosa Zapada sa tom državom koja ni najmanje ne simpatiše ideju da se Crna Gora kao jedina još preostala ne-NATO država na zapadnim obalama Mediterana, priključi Alijansi.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije