12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Boka stabilno uzima sve veći dio kolača

 

Radovic i Krcic na sajmu u Fort Loderdejlu

V.d. izvršni direktor preduzeća Luka Kotor Ljubo Radović i direktor Turističke organizacije Kotor Mirza Krcić borave na najvećem svjetskom sajmu kruzing industrije – „Seatrade Cruise Global 2017” koji se održava u Fort Loderdejnu na Floridi u SAD.

Pored susreta sa predstavnicima brojnih kruzing kompanije čiji brodovi uobičajeno svraćaju u najprometniju crnogorsku putničku luku, Radović i Krcić juče su se sreli i sa rukovodstvomn asocijacije “MedCruise” koja okuplja kruzing-luke u Mediteranu i čiji je Luka Kotor član.

Delegacija iz Kotora prisustvovala je prezentaciji “Med Cruise” statističkog izvještaja za 2016. a koji je brojnim medijima koji prate sajam, predtavio predsjednik te asocijacije Kristijan Pavić sa saradnicima.

Luke–članice “MedCruisea” tokom prošle godine imale su ukupna promet od 27,4 miliona putnika, kao i 13.476 uplovljavanja brodova. Broj putnika na kružnim brodskim putovanjima u Mediteranu u posljednjih 5 godina porastao je za 2,4 odsto.

Inače, “MedCruise” okuplja preko 100 luka za kruzere u Evropi, Africi i Aziji, na obalama Mediterana, Crnog mora i  evropskog dijela Atlantika. Članovi ove asosvijacije su i 34 velike turistike agencije, pomorske agencije i ostalih sa kruzing industrijom povezanih privrednih aktivnosti. Procjena je da je lani samo Evropa od kruzing industrije zaradila 16,9 milijardi eura.

“Podaci iz prošle godine pokazuju veoma pozitivna kretanja u više djelova Mediterana, ali i susjednih mora. Mi naporno radimo da članicama “MedCruise-a” olakšamo da na pravi način izađu u susret povećanoj tražnji na tržištu. Bez obzira na to što kruzing kompanije sve više značaja pridaju i nekim drugim regijama u svijetu- na primjer Aziji, Mediteran i mora susjedna Mediteranu su region koji i dalje karakteriše povećan interes putnika. Izazov pred mediteranskim lukama i destinacijama, ali i svi ostalim subjektima uključenim u ovaj posao je da obezbjede prave uslove koji će ovaj porast tražnje pretvoriti u održiv razvoj i istovremeno omogućiti dalji napredak aktivnosti kruzing industrije”- kazao je Pavić.

On je ukazao na trend smanjenja broja dolazaka brodova u luke članice “MedCruisea” ali ne i srazmjernog opadanja broja putnika, jer se brodarske kompanije zbog bolje ekonomske isplativosti, opredjeljuju da  grade sve veće i veće kruzere. Tako je lani nastavljen trend koji se bilježi već drugu jdnu za redom da je prosječan broj putniak po jednom brodu koji uplovljava u luke “MedCruise” asocijacije veći od 2.000. Poređenja radi, 2000.godine, taj je prosjek iznosi 848 putnika po brodu, da bi već 2003. prvi put bila probijena magična cifra od 1.000 putnika po brodu.

Kotor je lani po podacima te asovcijacij,  imao ukupan promet od 536.444 putnika, što je čak 21,4 posto više nego 2015.U  luku podno zidina Starog grada pristalo je ukupno 487 kruzera što je 18,9 odsto više nego godinu ranije. Po broju ulovljavanja kruzera Kotor se lani “probio” na listu od 10 najprometnijih luka “MedCruise” asocijacije, dok je po broju putnika kotorska luka 16-ta na listi.

Izvor:S. L.

Najčitanije