10 C
Kotor

Slušaj online radio

Boka – Nema više PVO raketa ni dubinskih bombi

Obalska radarska stanica Obosnik u Boki Kotorskoj
Obalska radarska stanica Obosnik u Boki Kotorskoj

Ministarstvo odbrane tokom prošle godine uspjelo je da preko MONDEM programa, uništi sve preostale količine protivvazduhoplovnih raketa tipa RZ-13 koje je u bivšoj Jugoslovenskoj Ratnoj Mornarici koristio PVO sistem SA-N- 4 “Gecko” ugrađen na fregatama tipa “Koni” i Kotor”.

Na taj način neutralisano je 60 raketa koje su se nalazile u skladištima vojnog objekta Pristan u Boki Kotorskoj, svaka da bojevom glavom od 25 kilograma visokorazornog, brizantnog eksploziva TAH-a. Ovo je inače, eksplozivna mješavina na bazi TNT, aluminijumskog praha i tzv. heksogena (RDX), ima dvostruko veću razornu snagu neko klasični TNT eksploziv.

Kroz MONDEM program tokom marta i aprila prošle godine, uništen je i 591 komad preostalih raketnih dubinskih bombi tupa RGB-60, koje su se koristile u protivpodmorničkim raketnim bacačima RBU-6000 “Smerč” na fregatama. Svaka od tih raketa imala je bojevu glavu sa po 23,5 kilograma TAH-a.

Mina AIM M-82 (lijevo) i starija mina AIM M-70 (desno)
Mina AIM M-82 (lijevo) i starija mina AIM M-70 (desno)

Najveći preostali problem kada je u pitanju uništavanje viška mornaričkog naoružanja i opreme predstavljaju protivbrodske mine koje su povučene iz upotrebe u Mornarici VCG i kojih na Pristanu ima u velikim količinama.Tako se u krugu tog vojnog objekta trenutno nalazi čak 301 komad akustično-indukcionih mina tipa AIM-82. Svaka od ovih mina koje su svojevremeno proizvođene u bivšem tivatskom Arsenalu, ima punjenje od po 490 kilograma TAH-a. Po eksplozivnoj snazi, svako od pojedinačnih punjenja mina AIM M-82, ekvivalentno je jednoj toni klasičnog TNT-a!

U Pristanu se nalazi i 100 komada na dnu ležećih, tzv. planirajućih protivbrodskih mina švdeske proizvodnje, tipa GMI-100 „Rockan“ od kojih je svaka napunjena sa po 104 kilograma TAH-a.

“Sve protivbrodske mine tipa AIM-82 I “Rockan” su predviđene za neutralizaciju i nalaze se na listi koja će se finansirati preko NATO TRUST fonda”- saopšteno je iz Ministarstvu odbrane.

Iz resora koji vodi ministarka Milica Pejanović-Đurišić saopšteno je i da su gotovo svi preostali topovi kalibra 130 mm kojima je bila naoružana nekadašnja 108.obalska raketno.-artiljerijska brigade iz Radovića kod Tivta, uništeni i isječeni u staro željezo.Takvih topova bilo je oko 25 komada i njihova ukupna tržišna vrijednost da su prodati kao još upotrebljivo naoružanje, bila je oko 1,5 miliona dolara.

Radar 9KR-409 na jednoj od vjezbi na CG primorju prije desetak godina
Radar 9KR-409 na jednoj od vjezbi na CG primorju prije desetak godina

“U skladištima VCG preostao je jedan top 130 mm koji se čuva kao muzejski eksponat. Svi ostali topovi su uništeni 2009.godine, a dobijena sredstva od sekundarnih sirovina su upotrebljena za unapređenje bezbjednosti i modernizaciju skladišta naoružanja.”- potvrđeno nam je u Ministarstvu odbrane.

Prodaće i tri neispravna mobilna obalska osmatračka radara

Iz Ministarstva odbrane su najavili da će na prodaju ponuditi i tri preostala mobilna obalska osmatračka radara tipa 9KR-409 švedskog proizvodjača “Philips”. Nekadašnja JRM imala je ukupno osam ovakvih radara dometa oko 60 milja, a koji su svi, nakon izbijanja rata u SFRJ, 1991-92 prebačeni u Crnu Goru. Pet radara rashodovano je sredinom devedestih, a dva su bila u operativnoj upotrebi sve do 2003-2004 godine, dok je jedan držan u rezervi.

“U Mornarici VCG postoje 3 obalska radarska sistema 9KR-409 koji su svi već niz godina van operativne upotrebe zbog nedostatka rezervnih djelova ili neizvršenja redovnog periodičnog održavanja. S obzirom da Mornarica ima nove radarske sisteme, ovi radari neće biti dio nove materijalne formacije Mornarice i kao takvi biće predloženi da se oglase suvišnim.”- rečeno nam je u Ministarstvu odbrane.

Mornarica VCG lani je dobila nove balne osmatračke radare tipa “Pathfinder Mk2” američkog proizvođača “Raytheon”

Najčitanije