Boka dobija prvo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

Postrojenje naredne sedmice zvanično u upotrebi, niko ne zna gdje će sa muljem

Sa obilaska
Postrojenje za otpadne vode Kotor – Tivat

Postrojenje za prečišćevanje otpadnih voda (PPOV) za opštine Tivat i Kotor biće naredne nedjelje i zvanično pušteno u rad. Ceremoniji koja će biti održana u četvrtak 7.jula u 11 sati, prisustvovaće gradonečalnici Tivta i Kotora dr Snežama Matijević i dr Aleksandar Stjepčević, ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović, predstavici njemačke razvojne banke KfW i generalni direktor njemačke kompanije WTE koja je izgradila postrojenje, Franc Mitermajer.

PPOV vrijedno 10,25 miliona eura izgrađeno se na lokaciji Klačina u Krtolima kod Tivta, a kapaciteta je  75 hiljada ekvivalent-stanovnika. Izgradnja se finasirala se kreditom njemačke KfW banke koga će u omjeru 52:48 posto vraćati opštine Tivat, odnosno Kotor.

Preko ovog PPOV najsavremenjom tzv. SBR tehnologijom, tretiraće se sve otpadne vode sakupljene u kanalizacionim sistemima Tivta i Kotora, prije nego što prečišćene, budu ispuštene u more preko podmorskog ispusta u zalivu Trašte.

Jedan od bazena za preciscavanje
Jedan od bazena za preciscavanje

PPOV kojim će u početku upravljati WTE do završetka obuke domaćeg kadra, zapošljavaće desetak ljudi, a njime bi trebalo da upravlja zajednička firma koju će osnovati Kotor i Tivat, što još nije urađeno. Dvije bokeljske opštine, ali ni država na kojoj je najveća odgovornost za upravljanje tom vrstom otada,  još formalno nisu riješile gdje će se i na koji način tretirati i odlagati kanalizacioni mulj koji nastaje kao nusprodukta rada PPOV koje bez riješavanja tog problema, može da funkcioniše tek oko godinu dana.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.