16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Boka dobija prvo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

Sa obilaska
Postrojenje za otpadne vode Kotor – Tivat

Postrojenje za prečišćevanje otpadnih voda (PPOV) za opštine Tivat i Kotor biće naredne nedjelje i zvanično pušteno u rad. Ceremoniji koja će biti održana u četvrtak 7.jula u 11 sati, prisustvovaće gradonečalnici Tivta i Kotora dr Snežama Matijević i dr Aleksandar Stjepčević, ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović, predstavici njemačke razvojne banke KfW i generalni direktor njemačke kompanije WTE koja je izgradila postrojenje, Franc Mitermajer.

PPOV vrijedno 10,25 miliona eura izgrađeno se na lokaciji Klačina u Krtolima kod Tivta, a kapaciteta je  75 hiljada ekvivalent-stanovnika. Izgradnja se finasirala se kreditom njemačke KfW banke koga će u omjeru 52:48 posto vraćati opštine Tivat, odnosno Kotor.

Preko ovog PPOV najsavremenjom tzv. SBR tehnologijom, tretiraće se sve otpadne vode sakupljene u kanalizacionim sistemima Tivta i Kotora, prije nego što prečišćene, budu ispuštene u more preko podmorskog ispusta u zalivu Trašte.

Jedan od bazena za preciscavanje
Jedan od bazena za preciscavanje

PPOV kojim će u početku upravljati WTE do završetka obuke domaćeg kadra, zapošljavaće desetak ljudi, a njime bi trebalo da upravlja zajednička firma koju će osnovati Kotor i Tivat, što još nije urađeno. Dvije bokeljske opštine, ali ni država na kojoj je najveća odgovornost za upravljanje tom vrstom otada,  još formalno nisu riješile gdje će se i na koji način tretirati i odlagati kanalizacioni mulj koji nastaje kao nusprodukta rada PPOV koje bez riješavanja tog problema, može da funkcioniše tek oko godinu dana.

Izvor:S. L.

Najčitanije