13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Bogato kulturno ljeto u Herceg-Novom

Sa pressa
Sa pressa

Hercegnovske javne ustanove kulture spremno su dočekale ovogodišnju turističku sezonu. Obavljeni su potrebni pripremni radovi i organizovani sadržaji koji će garantovati bogato kulturno ljeto u Herceg Novom, poručili su na današnjoj konferenciji za novinare Đuro Prijić, direktor Javne ustanove Muzej “Mirko Komnenović” i Galerija “Josip Bepo Benković”  i Stevan Koprivica, direktor Javne ustanove kulture “Herceg-Fest”.

Završena je prva faza revitalizacije Muzeja u okviru koje je obnovljena fasada zgrade, čime je vrijednoj zadužbini Mirka Komnenovića vraćen prvobitan izgled i otkriven klesani kamen koji sada čini da ova palata blista novim sjajem. Od ponedeljka, 11. jula, Muzej će opet biti otvoren za posjetioce.

Uz pomoć stručnjaka iz oblasti hortikulture, počela je revitalizacija botaničke bašte Muzeja. Kako je kazao Prijić, bašta koja je nastajala iz ljubavi, tako se i obnavlja i ona će opet biti jedna od od najljepših u gradu i šire.

Takođe, poslije mnogo godina urađen je detaljan popis kompletne postavke u Muzeju i Galeriji. Muzej će dobiti i svoj suvenir, najavio je direktor.

“Galerija ima novu, stalnu postavku vrijednih djela koja su dugo bila zaključana u depou, a itekako zaslužuju da budu viđena. Utisci posjetilaca su više nego dobri”, zadovoljno je konstatovao Prijić.

Muzej i Galerija moraju da budu ponos Novljana i da žive tokom cijele godine, i u tu svrhu uprava će nastaviti sa brojnim aktivnostima.

Galerija
Galerija

Kako je kazao direktor Javne ustanove kulture “Herceg-Fest” Stevan Koprivica, i oni su napravili značajne korake koji su bili neophodni za funkcionisanje na najbolji način.

“Zgrada dvorane Park je prvi put upisana u gradske katastarske knjige, postavljena je bazična instalacija za grijanje dvorane, što je obezbijeđeno kroz tender Opštine, i tako ćemo ove zime posle 20 godina spremno dočekati zimsku sezonu. Interventnim mjerama Opštine, a preko “Herceg-Festa” dovedena je u funkcionalno stanje Kanli kula. Devastirana scena koja je godinama bila u lošem stanju sanirana je, redovi u parternom dijelu su ispravljeni i zamijenjeni svi nasloni. Uređena je i Kuća Iva Andrića, koja će biti jedan od punktova Hercegnovskog filmskog festvala”, objasnio je Koprivica.

Pored Kanli kule, i tvrđava Forte Mare otvorene je za posjete. Na njima sada rade suvenirnice sa autentičnim novskim ručno rađenim suvenirima i na svakoj će postojati punktovi na kojima će se prikazivati video o istoriji grada i tvrđave.  Već početak sezone pokazuje da su efekti ovog koraka odlični – kule svakodnevno obilazi  veliki broj posjetilaca.

“Svi kapaciteti “Herceg-Festa” su u punoj funkcionalnosti i ljeto smo dočekali zadovoljni onim što je do sada urađeno”, rekao je Koprivica.

“Svi naši planovi u oblasti kulture usmjereni su, prije svega, na ono što je konačni cilj opštinske uprave – a to je modernizacija i razvoj Opštine u svim oblastima. Ovdje je riječ o kulturi, gdje imamo čitavu seriju planova i aktivnosti, što je na liniji profilacije Herceg Novog kao pretendenta za titulu Evropska prijestonica kulture 2021. godine i etabliranju grada kao ozbiljnog kulturološkog uporišta Crne Gore”, poručio je Koprivica.

Plakat
Plakat

Javna ustanova kulture “Herceg-Fest” pripremila je brojne manifestacije za ljetnju sezonu, koju će obilježiti festivali.

Za sutra je zakazan koncert hora Viva Vox na Kanli Kuli. U nedelju, 10. jula, počinje festival “Dani muzike” koji će trajati do 20. jula. Potom, 15. jula slijedi opera Isidore Žebeljan  “Dvije glave i djevojka”, a 28. jula poetsko veče Ivana Bosiljčića.

U avgustu slijedi 30. Hercegnovski filmski festival, pod sloganom “Dodir filma”. Koprivica je kazao da će program biti saopšten uskoro i najavio da će zaštitno lice biti glumac Momčilo Otašević, a da će festival otvoriti glumac Mustafa Nadarević.

Od 17. do 21. avgusta trajaće operski festival Fondacije Operosa, od 15. do 20. “Guitar art summer festival”, a od 24. do 26. avgusta novski festival džeza.

“Očekujemo da će svi ovi programi privući ogroman broj posjetilaca, da će grad živjeti punim plućima i da ćemo opravdati sva očekivanja koje imate od kulturnog ljeta u Herceg Novom”, zaključio je Koprivica.

On je dodao da je “Herceg-Fest”, oslanjajući se na prethodno iskustvo i dobronamjerne sugestije, inicirao da se napravi odbor za organizaciju Praznika mimoze 2017. godine. Ta inicijativa je naišla na odobravanje, što je potvrda da lokalna uprava organizovano radi i planira svoje aktivnosti, radi dobrobiti ovog grada i građana. Tokom narednih sedam dana će biti formiran odbor koji će odrediti koordinate festivala, imajući u vidu uspješnu prošlogodišnju praksu, a u cilju kvalitetne organizacije i što većeg broja gostiju.

 

Najčitanije