Bog u Boci nova knjiga Nikole Malovića

Na 10. podgoričkom Sajmu knjiga predstavljena nova knjiga Nikole Malovića Bog u Boci

Nikola Malović
Nikola Malović

Juče je na 10. podgoričkom Sajmu knjiga predstavljena nova knjiga Nikole Malovića Bog u Boci. Prije negoli učinimo jednokratni izuzetak i u Preporukama za čitanje predstavimo ovoga puta tek jedan naslov, kažimo kako je danas objavljeno da je Malović – dvadesetak dana nakon nagrade „Borisav Stanković“ postao laureat još jedne, nagrade „Pečat vremena“ koju dodjeljuje nedeljnik „Pečat“. Nagrađen je roman Jedro nade kao najbolje prozno ostvarenje u 2014. godini. Novčani dio „Pečata vremena“ najveći je poslije NIN-ove nagrade i iznosi 500.000 dinara. Dodjela priznanja biće u utorak, na Vasiljevdan, u Zvezdara teatru u Beogradu.

Preporuka za Boga u Boci

Igra riječima u naslovu kazuje da je Bog zapravo u Boki. U najljepšem zalivu na svijetu odvija se radnja dvije novele u dramskoj formi, pri čemu je prva uslovno rečeno katolička, a druga pravoslavna.

Peraški goblen priča je o ženi koja je duže od Penelope čekala svog muža nautika. Jacinta Miović Kunić dovršila je 1828. čuveni goblen: kosu Gospe i anđela dovršila je vlastitom sijedom kosom, bez djece, slijepa na kraju, a da pomorca nije dočekala. To je okvir u koji se htio da umetne vrag. Peraški goblen je priča i o tome kako je iz povlašćene geografije nemoguće otići zauvijek.[quote_box_right]Maloviću laureat još jedne, nagrade „Pečat vremena“[/quote_box_right]

U noveli Trojica, pisanoj na osnovu istinitih životnih drama, Malović pred čitalačkim okom razvija serijal tragedija, intenzitetom sasvim nalik antičkim. Radnja prati usud poluostrvske porodice Kostić, od 1825. kada su se rodile prve bokeljske muške trojke, do 1890. kada su svi iz svešteničke porodice pokojni, sem najstarijeg, bludnog sina – koji igrom sudbine postaje risanski paroh sa sjedištem u Perastu. Prethodno se oženio udovicom svog mlađeg brata, jednog od trojice, koja umire, baš kao i jedini njihov nasljednik. Istorijska priča tiče se porodice o. Filipa Kostića, desne ruke vladike Petra I, ne samo u borbi protiv Napoleonovih Francuza, nego i u vezi s obnovom obližnjeg Prevlačkog manastira, nekadašnjeg sjedišta prve Zetske episkopije, koju je osnovao Sveti Sava, lično.

Mnoge tajne krije Boka Kotorska.

Nikola Malović
Nikola Malović

Okusivši so u tekstovima Nikole Malovića, domaća javnost tek postaje svjesna koliko je sve vrijeme s razlogom bila žedna Mediterana.

S novim preporukama za čitanje, budite uz mjesta od dobrog ukusa i za 7 dana. Pozdrav od Svijeta kulture i Knjižare So.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.