18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Boćarski turnir na Orjenu

 

Prvi revijalni bućarski turnir na obnovljenim zogovima na Orjenskom sedlu održan je u nedelju, 16-og agusta u organizaciji PK “Subra” i BK “Val” uz podršku Turističke organizacije Herceg Novi.

U okruženju šume munike, najviših vrhova Orjena i na temperaturi od samo 16 stepeni celzijusa bućari su u višesatnom fer nadmetanju odmjerili snage.

Pozivu na sportsko druženje na ovom za bućanje neobičnom mjestu, odazvala su se četiri bokeška kluba: “Val” i “Meljine” iz Herceg Novog, “Palma” iz Tivta i “Jadran” iz Perasta.

Najbolji, odnosno najsnalažljiviji na ovim, još uvijek popilično grbavim terenima, bio je BK “Val”, drugo mjesto pripalo je kolegama iz BK “Meljine”, dok je treće mjesto zauzelo BK “Jadran”.

Boćalište na Orjenu
Boćalište na Orjenu

Ipak, naglašavamo da je ovaj sportski rezultat manje važan, koliko je to druženje u prirodi, na jedinstvenoj planinskoj lokaciji na 1600 metara, sa vjerovatno najvišim bućarskim zogovima u Crnoj Gori, pa i šire. Na momente je prijetila opasnost zaista jedinstvenog događaja u istoriji bućanja: prekida turnira usljed slabe vidljivosti pri naglim nailascima gustih sivih oblaka nošenih jakim južnim vjetrom. Ipak, sve je proteklo u najboljem redu, a najavljena kiša je okasnila nekoliko sati i dozvolila da se nadmetanje završi po planu. Jedino od čega su organizatori morali odustati je zajednički izlazak na obližnji vrh Kosmaš (1720 m) uslijed opasnosti od dolaska grmljavinskog nevremena.

Nakon zajedničkog ručka svih učesnika turnira i planinara, predsjednik Planinarskog kluba “Subra”, Duško Avramović, zahvalio se na dobrom odzivu (ukupno 30-ak učesnika događaja, računajući i bućare i planinare) i ukazanom povjerenju, te je u ime organizatora podijelio prigodne diplome i zahvalnice. Zajednička želja svih prisutnih bila je da ovaj revijalni turnir uzdignu u rang tradicionalne bućarske manifestacije regionalnog značaja, pri čemu je potrebno izvesti još neke, ne toliko zahtjevne intervencije na zogovima kako bi se ovi atraktivni tereni mogli uklopiti u aktuelne standarde bućarskog sporta. Ovom prilikom to svakako nije bio slučaj, mada dio draži prvog turnira možemo tražiti upravo u toj nekonvencionalnosti koja je tolerisala čudne (i često smiješne) putanje buće između preostalih busena trave i kamenja, ali i dozvolila da se u jednom trenutku ekipi peraškog “Jadrana” pridruži Duško Avramović, predsjednik “Subre”, bacivši i sam po koju balotu. Nije izostalo ni, za bućare svojstvenih, duhovitih dobacivanja i komentara, kao što je onaj o neplanirano dugačkom letu buće zbog “efekta razrijeđenog zraka” na ovoj visini.

Uspješnom realizacijom prvog bućarskog turnira Planinarski klub “Subra” je zaokružio aktivnosti započete početkom ljeta, pri kojima je realizovao dvije radionice tradicionalne gradnje u kamenu “na suvo”, u sklopu kojih je i obnovljen suhozidni podzid boćarskih zogova na Orjenskom sedlu. Na taj način smo duplirali učinak našeg rada na obnovi tradicionalnih tehnika gradnje i ujedno dali doprinos očuvanju tradicije buće i bućanja i ovdje, u dubokom (i visokom) zaleđu istočnojadranskog priobalja.

Že

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije