13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Boćanje među vrhovima Orjena

Boćanje na Orjenu

Ovog vikenda, nedjelja 6.avgusta, predstoji treće izdanje revijalnog bućarskog prvenstva, „Orjensko sedlo 2017“.

Odigrava se u jedinstvenom planinskom ambijentu najvišeg bućarskog zoga u Crnoj Gori, na nadmorskoj visini od čak 1600 metara. Lokacija obezbjeđuje prijatnu svježinu i odlične uslove za bućanje i u najtoplijim avgustovskim danima, a te osobine, kao posebnu atrakciju, svake godine prepoznaje sve više ekipa.

Tako su prve godine učestvovale četiri ekipe, druge – šest, dok je za ovu godinu najava dolaska najmanje devet ekipa iz sve tri bokeške opštine.

Boćanje na Orjenu

Vidjećemo da li će veća konkurencija omesti bućare „Vala“, koji su u oba prethodna izdanja zauzeli prvo mjesto. Zanimljivo je da ove godine stiže i ekipa sa Kamenog, čime se stvara spoj sportskog i onog tradicionalnog bućanja, nekada toliko karakterističnog za sva mjesta Boke, ali i zaleđe.

Takmičarski program svakako stvara dodatnu pozitivnu atmosferu, ali svi ističu, da kad je radi o ovom događaju, prvenstvo ima druženje i nezaboravna lokacija, toliko drugačija od uobičajenih primorskih bućarskih terena. Zog na planinskom prevoju sa koga puca pogled na priobalje, a prvenstveno na krševite vrhove tromeđe Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, ostavlja poseban utisak i uz opušteno druženje nakon partije, razlog je odličnog odaziva. Zahvaljujući tome, takmičenje bez semafora, standardnog terena, službenih sudija i nagradnog fonda, svejedno dobija sve više svojih pobornika.

Boćanje na Orjenu

Nakon završenog odmjeravanja vještine i snage, dodjele diploma i zahvalnica, te zajedničkog ručka u planinarskom domu „Orjen sedlo“, za sve zainteresovane biće organizovan kraći obilazak okolnih znamenitosti, poručuju iz Agencija za razvoj i zaštitu Orjena.

Organizator trećeg revijalnog bućarskog prvenstva je planinarski klub „Subra“, tehnički organizator Bućarski klub „Val“, dok se cijeli događaj odvija u tijesnoj saradnji sa Agencijom za razvoj i zaštitu Orjena, odnosno, Sekretarijatom za društvene djelatnosti i sport.

Najčitanije