4 C
Kotor

Slušaj online radio

Blagoslov prve Lurdske špiljice u Kotorskoj biskupiji

Povodom 101. godišnjice crkve Svete Ane u Đurićima – Kamenari, danas je obavljen blagoslov novoizgrađene Lurdske špiljice. Radi se o prvoj špiljici – kapelici koja je posvećena Gospi Lurdskoj u Kotorskoj biskupiji.

Nakon Svete mise koju je predvodio kotorski biskup mons. Ilija Janjić, u prisustvu velikog broja vjernika, mještana i građana iz mnogih mjesta Boke, uz nastup hora crkve Svetog Jeronima iz Herceg – Novog, obavljen je blagoslovu novoizgrađene Lurdske špiljice ispred crkve.

“Naši preci koji su gradili crkve uvjek su težiliu ostaviti, učiniti nešto lijepo, tako smo i mi ovom našom župnom akcijom izgradnjom Lurdske špiljice uradili nešto slično. Ostavili smo nešto za budućnost, na sto i prvoj obljetnici naše župne crkve Svete Ane.

Ove špiljice nebi bilo da nije Ljuba Žuvele iz Bijele, koji je došao na ideju, a koju sam prihvatio. Naš Ljubo je sam bez nadoknade, pet mjeseci savkodnevno radio, gradio u kamenu.

Đurići - Blagoslov prve Lurdske špiljice u Kotorskoj biskupiji
Đurići – Blagoslov prve Lurdske špiljice u Kotorskoj biskupiji – Žuvela prima Blagoslov

Nismo znali kako mu se zahvaliti u ime svih župljana, pa smo pisali u Rim i zatražili Blagoslov od Svetog oca Franje” – kazao je župnik don Robert Tonsati, koji je uručio Blagoslov skromnom Žuveli, koji je dok je gradio špiljicu svakodnevno pješice dolazio iz Bijele u Kamenare.

Đurići - Blagoslov prve Lurdske špiljice u Kotorskoj biskupiji
Đurići – Blagoslov prve Lurdske špiljice u Kotorskoj biskupiji

Biskup Janjić zahvalio se svim mještanima i vjernicima koji su doprinjeli da Lurdska špiljica bude sagrađena u jednoj od najstarijih župa.

Prva Lurdska špiljica u Kotorskoj biskupiji, sagrađena je od poznatog crvenog kamena iz Đurića koji je donirao, vlasnik kamenoloma Miodrag Backović, dok je kip donirao don Tomo Kralj, župnik Bistra kraj Zagreba. Zahvaljujući don Dejanu Turzi, kip je stigao u Đuriće.

Vjernici i mještani svih konfesija Kamenara i Đurića nastavili su druženje ispred župne kuće.

Najčitanije