12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

„Blago iz bokeljskih baula” na Krku

„Blago iz bokeljskih baula” naziv je izložbe koja će biti otvorena u galeriji „Decumanus“ na Krku 6. oktobra u 20 sati, povodom 444 godine od Lepanske bitke (1571 -2015).

Manifestacija obilježavanja Lepantske bitke trajati će od 5. do 9. oktobra pod nazivom „Štorija o galiji Cristo Ressussitato”. Da podsjetimo pored galije Cristo Ressussitato sa Krka u Lepantskoj bici učestvovala je i galija iz Kotora, galija Svetog Tripuna.

Na izložbi „Blago iz bokeljskih baula” biće prikazano preko 80 eksponata iz fundusa Pomorskog muzeja Crne Gore Kotor i privatnih riznica porodica Radimir, Dabinović iz Dobrote, Brajković-Radulović iz Perasta, a obuhvaćen je period od XVIII do prve polovine XX vijeka.

Na izložbi će biti predstavljeni predmeti koji su iskovani u Kotoru, a koji su krasili bokeljsku narodnu nošnju, kubure iz XVIII vijeka, kao i rad Iva Burunića koji je na ćesi 1861. godine ugravirao svoje ime.

Pored predmeta koji su krasili mušku narodnu nošnju biće izloženi i predmeti koji su krasili žensku nošnju iz Dobrote kao što su trepetaljke, španski češalj, pontapet-broš, kao i djelovi koji su rađeni zlatnom niti, a bili su sastavni dio nošnje. Posebno mjesto imaće ženska noćna kapa-cacara koja je rad dobrotskih čipkarica. Iz bokeljskih baula ljudi su iznosili starinski nakit i čipku da bi se ukrasili tokom svog portretisanja. To najbolje pokazuje portret kapetana Joza Lukovića naslikan krajem XVIII vijeka i biće postavljen na izložbi kao i portreti kapetana Tripa Milatovića, Pava Kamenarovića, Julija Balovića naslikani u XIX vijeku.

Osim muških potreta i na ženskim portetima su se mogli vidjeti ukrasni predmeti, pa će na izložbi biti postavljeni portreti Zorke Radimir, Caroline Hassman i lijepi portret Peraštanke-rad Ivana Volarića. Izložba se realizuje u saradnji sa Centom za kulturu Grada Krka pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Ministarstva kulture Crne Gore i Pomorskog muzeja Crne Gore. Izložbu prati katalog, a trajaće do 27. oktobra ove godine.

Autori izložbe su etnolozi mr Mileva Pejaković Vujošević i viši kustos Jelena Karadžić.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije