17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Bivši generalni sekretar UN o Mamuli pisao i vlasniku „Orascoma“

Mamula - Foto Boka News
Mamula – Foto Boka News

Bivši generalni sekretar Ujedinjenih nacija Butros Butros Gali, poslao je pismo vlasniku i osnivaču „Orascom Grupe“, egipatskom biznismenu Samihu Savirisu vezano za projekat izgradnje hotela na ostrvu Lastavica i tvrđave Mamula. Saviris se prethodno Galiju obratio za razjašnjenje povodom pisma koje je nekadašnji prvi čovjek UN, zajedno sa bivšim generalnim direktorom UNESCO-a Federikom Majorom, bivšim predsjednikom Savjeta Međunarodne Unije za zaštitu prirode (IUCN) Ašok Khoslaom, predsjednikom Emeritusom Inter Press Servisa Robertom Saviom i generalnim sekretarom UN Konferencije o čovjekovoj okolini 1972  Maurisom F. Strongom, dva dana ranije uputio predsjedniku Skupštine Crne Gore Ranku Krivokapiću, tražeći da parlament odgodi izjašnjavanje o ugovoru o dugoročnom zakupu ostrva što ga je Vlada već potpisala sa „Orascomom“.

Obraćajući se svom zemljaku iz Egipta sa „Dragi Samih“, Butros Gali je u pismu poslatom čelniku „Orascoma“ 20.maja iz Pariza, naveo da nije znao „da sprovodite razvojni projekat na ostrvu Mamula ili u vezi sa prirodom tog ostrva.”

“Želio bih da pojasnim nekoliko pitanja kako moje pismo ne bi bilo pogrešno protumačeno, kao protivljenje investicijama na ostrvu i tvrđavi Mamula. Naprotiv, smatram da bi istorija, sa svom svojom tradicijom i značajem koji nosi u pogledu karaktera naroda, trebalo da bude živa, puna energije, predmet stalne brige i sastavni dio svakodnevnog života svih crnogorskih građana. Vjerujem da pretvaranje tvrđave Mamula u međunarodno mjesto okupljanja, destinaciju mira i kontemplacije, destinaciju kulture, kako je to navedeno u mom pismu, može samo biti unaprijeđeno razvojem ostrva na način kako ste mi Vi opisali, odnosno hotelskim kompleksom u kom će se nalaziti muzej koji odražava istoriju tvrđave i Crne Gore. Vaše iskustvo u očuvanju i poštovanju drevnih spomenika u Egiptu može samo pojačati pozitivne efekte koje će Vaša investicija donijeti ostrvu.”- stoji u Galijevom obraćanju Savirisu.         To pismo je danas medijima dostavila “Orascomova” crnogorska kćerka-komapnija “Luštica Development” koja hoće da u 49-to godišnji zakup za oko 4hiljade eura mjesečno, uzme ostrvo i tvrđavu na ulazu u Boku, a koje je Gali prethodno označio kao dio svjetske kulturno-istorijske baštine.

Bivši generani sekretar UN je predsjedniku “Orascma” Samihu Savirisu napisao i da je upoznat sam sa njihovim investicijama u Egiptu “i izuzetnom pažnjom koju ste posvetili oživljavanju i brižljivoj restauraciji i očuvanju spomenika starih hiljadama godina, koji su dio svjetskog nasljeđa koje svi baštinimo.”

Mamula budući sadržaji
Mamula budući sadržaji

“Istorija bi trebalo da živi među nama, da donosi radna mjesta i prosperitet, te da podstiče mlađe generacije da dublje razmišljaju o njihovoj istoriji i prošlosti. Razvoj lokacija kakva je tvrđava Mamula, po mom mišljenju, pravi je način postupanja, te Vas ohrabrujem da nastavite sa Vašim naporima na ostrvu.”-poručio je Butros Gali Savirisu.

To pismo „Luštica Development“ danas je dostavila Ranku Krivokapiću, ministru održivog razvoja i turizma Branimiru Gvozdenoviću, predsjedniku skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Aleksandru Damjanoviću, poslaničkim klubovima i političkim partijama, te gradonačelniku Herceg Novog Nikoli Gojkoviću i predsjedniku SO Herceg Novi Andriji Radmanu.

Samo dva dana ranije Butros Gali je sa ostalim bivšim visokim funkcionerima sistema UN, od Krivokapića tražio da se odluka o ugovoru o dugoročnom zakupu Mamule odloži “dok se ne obavi detaljna studija, kao i razmatranje i razmjena mišljenja o mogućim alternativnim rješenjima za zaštitu i valorizaciju tog objekta svjetske kulturne baštine”.

“Mi izražavamo čuđenje da jedino rješenje za očuvanje i korišćenje tvrđave Mamula koje je razmotreno i predloženo je običan poslovni aranžman i ugovor o privatizaciji i pretvaranju tvrđave u tržisno dobro, odnosno u “odmaralište sa 5 zvjezdica” – bez ikakvog osvrta na detalje korišćenja tvrđave i ostrva – u odmaralište koje će neminovno biti namenjeno isključivo za visoko platežnu klijentelu i njene prohtjeve. Mi smo zabrinuti što nije došlo do široke nacionalne i međunarodne javne debate i razmjene mišljenja o razvoju, svrsi i višestrukom potencijalu za rehabilitaciju ove jedinstvene tvrđave.”- stoji u pismu bivših visokih funkcionera UN predsjedniku crnogorskog parlamenta.

Izvor:S. L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije