Bista Sava Starovića biće postavljena u Pomorskom muzeju Kotor

Bista osnivača Jugooceanije Sava Starovića i maketa broda "Boka" postaće dio stalne postavke Pomorskog muzeja Kotor

Bista - Savo Starović
Bista – Savo Starović

Predsjedništvo UBNOR-a Kotor oglasilo se danas zvaničnim saopštenjem povodom izmještanja spomen biste osnivača pomorske kompanije Jugooceanije, Sava Starovića, koja se nalazila ispred poslovne zgrade nekadašnje kompanije.

„Obnova pomorske privrede u Crnoj Gori nije bila orjentacija nego zadatak broj jedan Sava Starovića. Savo Starović je još 29. decembra 1954 godine osnovao pomorsku kompaniju, kao preduzeće u osnivanju i može se reći da je on zasluženi osnivač Jugooceanije ali i obnovitelj pomorstva u Boki Kotorskoj a time i u Crnoj Gori.

Značajan dio svog stvaralaštva ugradio je u rad i razvoj Jugooceanije. Bez sumnje to ga je svrstalo u red najistaknutijih privrednika Crne Gore.

Savo Starović i Jugooceanija ostali su zapisani u dušama svih Bokelja i Kotora i ničim se to ne može izbrisati,pa ni premještanjem Savove biste i promjenom vlasništva i prenamjenom zgrade Jugoocenije, vizionarskog djela projektanta. Nadamo se da će to grad Kotor znati cijeniti i na dostojanstveni način odužiti se Savu Staroviću i Jugooceaniji“, kaže se između ostalog u saopštenju UBNOR-a Kotor.

Dogovorom predstavnika Opštine Kotor, porodice Starović i Pomorskog muzeja Kotor, bista koja se nalazila ispred bivše poslovne zgrade Jugooceanije skinuta je i biće postavljena kao dio stalne postavke u sklopu odjeljenja posvećenog Jugooceaniji u Pomorskom muzeju Kotor, zajedno sa maketom broda „Boka“ koji još uvjek plovi ali pod drugim imenom.

Ta dva muzejska artefakta dopremljena su u Muzej u junu iz nekadašnje upravne zgrade Jugooceanije, čiji je novi vlasnik Startex grupa, koja je ustupljena na dvije godine fondaciji Dukley European Art Community za realizaciju umjetničkih projekata.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.