20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Bista Sava Starovića biće postavljena u Pomorskom muzeju Kotor

Bista - Savo Starović
Bista – Savo Starović

Predsjedništvo UBNOR-a Kotor oglasilo se danas zvaničnim saopštenjem povodom izmještanja spomen biste osnivača pomorske kompanije Jugooceanije, Sava Starovića, koja se nalazila ispred poslovne zgrade nekadašnje kompanije.

„Obnova pomorske privrede u Crnoj Gori nije bila orjentacija nego zadatak broj jedan Sava Starovića. Savo Starović je još 29. decembra 1954 godine osnovao pomorsku kompaniju, kao preduzeće u osnivanju i može se reći da je on zasluženi osnivač Jugooceanije ali i obnovitelj pomorstva u Boki Kotorskoj a time i u Crnoj Gori.

Značajan dio svog stvaralaštva ugradio je u rad i razvoj Jugooceanije. Bez sumnje to ga je svrstalo u red najistaknutijih privrednika Crne Gore.

Savo Starović i Jugooceanija ostali su zapisani u dušama svih Bokelja i Kotora i ničim se to ne može izbrisati,pa ni premještanjem Savove biste i promjenom vlasništva i prenamjenom zgrade Jugoocenije, vizionarskog djela projektanta. Nadamo se da će to grad Kotor znati cijeniti i na dostojanstveni način odužiti se Savu Staroviću i Jugooceaniji“, kaže se između ostalog u saopštenju UBNOR-a Kotor.

Dogovorom predstavnika Opštine Kotor, porodice Starović i Pomorskog muzeja Kotor, bista koja se nalazila ispred bivše poslovne zgrade Jugooceanije skinuta je i biće postavljena kao dio stalne postavke u sklopu odjeljenja posvećenog Jugooceaniji u Pomorskom muzeju Kotor, zajedno sa maketom broda „Boka“ koji još uvjek plovi ali pod drugim imenom.

Ta dva muzejska artefakta dopremljena su u Muzej u junu iz nekadašnje upravne zgrade Jugooceanije, čiji je novi vlasnik Startex grupa, koja je ustupljena na dvije godine fondaciji Dukley European Art Community za realizaciju umjetničkih projekata.

Najčitanije