9.4 C
Kotor

Slušaj online radio

„Bike Tivat“ – uskoro opet iznajmljivanje bicikala

Uskoro opet u funkcji - sistem Bike Tivat
Uskoro opet u funkcji – sistem Bike Tivat

Podgorička kompanija „Civil Engineer“ u saradnji sa Komunalnim preduzećem Tivat privela je kraju projekat obnove stanica za iznajmljivanje bicikala u sistemu javnog biciklističkog prevoza „Bike Tivat“. Taj posao vrijedan 20 hiljada eura, finasira se sredstvima budžeta Opštine Tivat, pa će građani uskoro ponovno biti u prilici da pod izuzetno povoljnim uslovima, iznajmljuju bicikle na šest punktova u gradu.

„Posao je u završnoj fazi, obnovljene su oštećene instalacije na svih šest stanica za iznajmljivanje bicikala, otklonjeni nedostaci u softveru za upravljanje sistemom i trenutno se završajaju posljednje finese, tako da očekujemo da stanice uskoro opet počnu sa radom. Od ukupno 36 bicikala koje smo imali na početku rada sistema „Bike Tivat“, ostalo nam je 19, dok su 17 bicikala u međuvremenu otuđili nesavjensi građani što smo prijavili policiji.“- kazao nam je tehnički direktor Komunalnog preduzeća Tivat Tonko Lukšić. Opština je u međuvremenu završila i obnovu horizontalne saobraćajne signalizacije na biciklističkim stazama u užem centru grada.

Inače, ovaj sistem Opština Tivat je prije tri godine uvela u saradnji sa partnerima iz Italije, a „Bike Tivat“ se pokazao kao izuzetno dobra ideja za pospješivanje zdravih stilova života, smanjenje saobraćajnih gužvi i promociju Tivta kao grada koji drži do zaštite životne sredine. Ipak, vandali i tehnički problem sa neodgovornim ponašanjem partnera iz Italije koji je isporučio opremu, u proteklom periodu postepeno su reducirali raspoložive kapacitete tog sistema na miminum, pa se Opština odlučila da temeljno rekonstruiše sistem i vrati ga u funkciju.

Uskoro ce opet imati bicikle - jedna od stanica sistema Bike Tivat
Uskoro ce opet imati bicikle – jedna od stanica sistema Bike Tivat

Sistem se sastoji od šest automatskih stanica za iznajmljivanje bicikala, svaka sa po šest bicikala. Stanice koje se nalaze u Donjoj Lastvi kod crkve Svetog Roka, kod parka Ivovića, na Seljanovu kod upravne zgrade Porto Montenegra, u Arsenalskoj ulici, na gradskoj rivi Pine i u lučici Kalimanj. Efikasan i jeftin sistem za prevoz u gradskom jezgru, Seljanovu i Donjoj Lastvi i funkcionisao je preko elektronskih kartica, na način na koji rade slični sistemi u zemljama Zapadne Evrope. „Bike Tivat“ projekat bio je veoma dobro prihvaćen, prvenstveno od tursta koji su ga hvalili i u tradicionalim anketama lokalne Turističke organizacije.

Za kratko vrijeme dok je funkcionisao, sistem je imao 406 registrovanih korisnika koji su sa raspoloživim biciklima obavili 2.599 vožnji i prešli ukupno 21.377 kilometara, pa u Sekretarijatu za saobraćaj i komunalno-stambene poslove Opštine Tivat nisu odustali od projekta „Bike Tivat“, uprkos svim teškoćama koje su ga zadesile.

Uskoro opet u funkcji - sistem Bike Tivat
Uskoro opet u funkcji – sistem Bike Tivat

Inače, Opština Tivat je prije desetak dana kroz IPA program „SUD-SIT“ u saradnji s apartnerima iz Konavala, nabavila još 24 nova klasična i 12 električnih bicikala za javni gradski biciklistički saobraćaj, a planirano je da se uskoro izgrade još tri stanice za njihovo iznajmljivanje i to u Lepetanima u blizini trajektnog pristaništa, na Autobuskoj stanici na Kavi i u naselju Gradiošnica.

Izvor:S. L.

Najčitanije