13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

„Bike Tivat“ – Obnova biciklističkih stanica

Uskoro ce ponovno ovako izgledati - jedna od stanica sistema Bike Tivat
Uskoro će ponovno ovako izgledati – jedna od stanica sistema Bike Tivat

Opština Tivat popisala je sa podgoričkom kompanijom „Civil Engineer“ ugovor vrijedan skoro 20 hiljada eura, za obnovu stanica za iznajmljivanje bicikala u sistemu javnog biciklističkog prevoza „Bike Tivat“.

Ovaj sistem Opština je prije tri godine uvela u saradnji sa partnerima iz Italije, a „Bike Tivat“ se pokazao kao izuzetno dobra ideja za pospješivanje zdravih stilova života, smanjenje saobraćajnih gužvi i promocije Tivta kao grada koji drži do zaštite životne sredine. Ipak, vandali i tehnički problem sa neodgovornim ponašanjem partnera iz Italije koji je isporučio opremu, u proteklom periodu postepeno su reducirali raspoložive kapacitete tog sistema na miminum, pa se Opština odlučila da sa novim partnerom obnovi „Bike Tivat“.

Sistem se inače, na početku sastojao od šest automatskih stanica za iznajmljivanje bicikala, svaka sa po šest bicikala. Stanice koje se nalaze u Donjoj Lastvi kod crkve Svetog Roka, kod parka Ivovića, na Seljanovu kod upravne zgrade Porto Montenegra, u Arsenalskoj ulici, na gradskoj rivi Pine i u lučici Kalimanj sada su skoro potpuno devastirane, a dobar dio bicikala koji su na njima korišćeni je ukraden ili uništen pa ih se sada, umjesto na stanicama, čak može zateći u dvorištima pojedinih istaknutih loklanih funkcionera vladajuće DPS. U magacinima Komunalnog preduzeća koje je održavalo sistem, ostalo je samo 10 bicikala koja su u voznom stanju.

Efikasan i jeftin sistem za prevoz u gradskom jezgru, Seljanovu i Donjoj Lastvi i funkcionisao je preko elektronskih kartica, na način na koji rade slični sistemi u zemljama Zapadne Evrope. „Bike Tivat“ projekat bio je veoma dobro prihvaćen, prvenstveno od tursta koji su ga pohvaljivali i u tradicionalim anketama lokalne Turističke organizacije. Za kratko vrijeme dok je funkcionisao, sistem je imao 406 registrovanih korisnika koji su sa raspoloživim biciklima obavili 2.599 vožnji i prešli ukupno 21.377 kilometara, pa u Sekretarijatu za saobraćaj i komunalno-stambene poslove Opštine Tivat nisu odustali od projekta „Bike Tivat“, uprkos svim teškoćama koje su ga zadesile.

Nekadasnji izgled jedne od stanica Boke Tivat sistema
Nekadasnji izgled jedne od stanica Boke Tivat sistema

Prema ugovoru sa Opštinom, kompanija „Civil Engineer“ bi sistem trebalo da obnovi i vrati u radno stanje, do početka narednog mjeseca. Uskoro će preko IPA projekta koji Tivat realizuje sa pratnerima iz Konavala biti izgrađene i još tri nove stanice za iznajmljivanje bicikala, a preko tog projekta nabaviće se i nova bicikla kako za postojeće, tako i za nove stanice. Do novih bicikala biće na električni pogon.

„Nove stanice imaće po 8 bicikala a nalaziće se u Lepetanima u blizini trajektnog pristaništa, na Autobuskoj stanici na Kavi i u naselju Gradiošnica jer želimo da cio sistem postepeno iz centra grada širimo i kaa prigradskim naseljima.“- kazala nam je sekretarka za saobraćaj i komunalno-stambene poslove, Zorica Gverović.

Najčitanije