U Bijeloj počela prva integrisana obuka za obnovu znanja crnogorskih pomoraca

Za pet dana prolaze sve ono što nikada ne požele da im se desi na brodu

Napuštanje broda koji tone, savladavanje požara, prolaženje kroz zapaljene prostorije pune dima, spašavanje povrijeđenih i pružanje prve medicinske pomoći stvari su koje nijedan pomorac ne želi da doživi u svojoj profesionalnoj karijeri. Sve to međutim, ovih dana u Bijeloj punih pet dana prolazi ekipa od 24 crnogorska pomorca – polaznika prve integrisane obuke za obnovu znanja koja se priređuje u našoj državi, u skladu sa zahtjevima tzv. Manila amandmana  iz 2010 na STCW konvencije Međunarodne pomorske organizacije IMO. Ti zahtjevi čiji je jedan dio i obavezna integrisana obuka za obnovu osnovnih zvanja i ovlašćenja u domenu spašavanja, gašenja požara i pružanja prve medicinske pomoći na moru, inkorporirani su u novi crnogorski Pravilnik o sticanju zvanja i ovlašćenja pomoraca koji je nedavno stupio na snagu, a Pomorski trening centar „Azalea“ u Bijeloj premijerno je organizovao takvu kompleksnu obuku u našoj državi.

„Polaznici obuke su naši pomorci ranga od mehaničara do zapovjednika broda a koji, shodno pravilima Manila amandmana STCW konvencije, jednom u pet godina moraju proći ovu tzv. Integrisanu obuku za osvježavanje znanja. Zahtjevano trajanje obuke je 40 sati, odnosno pet radnih dana i sastoji se od 25 odsto terorijske obuke i 75 odsto praktičnog rada, korišćenjem tzv. žive opreme i simulatora kojima se vjerno oponašaju realne situacije koje se mogu dogoditi na brodu.“- kazao nam je trening menadžer u „Azalei“ Srećko Tripović, dodajući da sa polaznicima podijeljenim u dvije grupe po 12, radi šest sertifikovanih instruktora, četiri demonstratora i dva doktora medicine.

Integrisanu petodnevnu obuku obnove znanja čini nekoliko modula – preživljavanje na moru, upotreba ličnih i kolektivnih sredstava za spašavanje, rukovanje čamcem za spasavanje i brzim spasilačkim čamcem, prevencija požara i protivpožarna zaštita, upravljanje gašenjem požara, pružanje prve medicinske pomoći i vođenje medicinske brige.

Instruktori i polaznici obuke, koriste ukupno više od pola miliona eura vrijednu pravu opremu kakva se nalazi na brodovima i koja ispunjava sve standarde SOLAS konvencije – pravi zatvoreni čamac za spasavanje i spasilački čamac, specijalna tzv.survival suit odijela, opremu za simulaciju helikopterskog spašavanje iz mora, splavove za spašavanje za 6, 12 i 20 osoba, brzi spasilački čamac, protivpožarnu opremu sa izolacionim aparatima za disanje sa integrisanom opremom za komunikaciju, različite tipove prenosnih i fiksnih protivpožarnih aparata za odgovarajuće tipove požara, poligon-zgradu na dva sprata u kojoj se simuliraju požari u zatvorenom prostoru i sl.

„Sve procedure davanja hitne medicinske pomoći povrijeđenom, prenos povrijeđenog upotrebom priručnih sredstava kao i Neil-Robertson Stretcher-a, polaznici obuke savladavaju upotrebom, između ostalog, simulatora/lutke „Resusci Anne“ koja vjerno simulira različite vrste povreda, otvorenih i zatvorenih preloma, krvarenja i slično, te na primjer, signalizuje kada polaznik na pravilan, a kada na nepravilan način na lutki obavlja proceduru reanimacije.“- kaže Tripović dodajući da je takva lutka, jako rijedak dio opreme čak i na Medicinskim fakultetima u regionu. Polaznici obuke drugim dvijema specijalnim lutkama davaće elektro šokove pravim defibrilatorima koji su standardni dio opreme na brodovima, administrirati intravenoznu terapiju, dok će davanje injekcija i šivenje otvorenih rana vježbati na svježem svinjskom mesu koje je svojom konzistencijom, najsličnije ljudskom.

Juče, drugog dana obuke, polaznici su cijelo jutro proveli u moru, plivajući u posebnim izolacionim odijelima za prezivljavanje na moru, pri čemu svaki kandidat ima svoj komplet opreme. Vježbali su pravilne procedure pojedinačnog i plivanja u grupi, aktiviranja i upotrebe automatskih pneumatskih splavova za spašavanje, ulaska u splav za spasavanje iz mora, rad sa čamcem za spašavanje i spasilačkim čamcem, evakuacije helikopterom i dr.

„Ova vrsta obuke izuzetno je bitna za očuvanje sigurnosti ljudskih života na moru ali paradoksalno, najveći dio ovih aktivnosti koje im u vanrednim okolnostima mogu spasiti glavu, pomorci zbog visokih troškova za brodara i nedostatka vremena, u praksi tokom plovidbe na brodovima rijetko ili uopšte ne obavljaju. Stoga je značaj ovog kursa i obaveznost njegovog adekvatnog sprovođenja na pravoj opremi koja mora biti SOLAS Approved, što je uvedeno u dopunjeni crnogorski Pravilnik gdje je po prvi put detaljno specificirano koja se oprema mora koristiti pri izvodjenju ove obuke, još i veći.“- zaključio je Tripović.

2 Komentari

  1. Ivana dali ti radis u Azalei.Pa ako radis da pitam ja tebe zasro Azalea uzima stotine hiljada eura od pomoraca a potvrdu za uplacen novac dobiju na priznanici koja nema nikakvu zakonsku vrijednost?Ako neznas o cemu se radi mogu da ti objasnim!jos jedno pitanje dali iko zna ko mora da polaze a ko ne integrisanu obuku jer je zakonom definisano a jos se niko nije oglasio jer prevareni pomorci koji su dobijali brevete sa kracim rokom vazenja zbog propusta drzave nisu duzni polagati ovu mafijasku obuku bar ne pri zamjeni breveta koji vaze do 31 dec 2016.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.