15 C
Kotor

Slušaj online radio

U Bijeloj počela prva integrisana obuka za obnovu znanja crnogorskih pomoraca

Napuštanje broda koji tone, savladavanje požara, prolaženje kroz zapaljene prostorije pune dima, spašavanje povrijeđenih i pružanje prve medicinske pomoći stvari su koje nijedan pomorac ne želi da doživi u svojoj profesionalnoj karijeri. Sve to međutim, ovih dana u Bijeloj punih pet dana prolazi ekipa od 24 crnogorska pomorca – polaznika prve integrisane obuke za obnovu znanja koja se priređuje u našoj državi, u skladu sa zahtjevima tzv. Manila amandmana  iz 2010 na STCW konvencije Međunarodne pomorske organizacije IMO. Ti zahtjevi čiji je jedan dio i obavezna integrisana obuka za obnovu osnovnih zvanja i ovlašćenja u domenu spašavanja, gašenja požara i pružanja prve medicinske pomoći na moru, inkorporirani su u novi crnogorski Pravilnik o sticanju zvanja i ovlašćenja pomoraca koji je nedavno stupio na snagu, a Pomorski trening centar „Azalea“ u Bijeloj premijerno je organizovao takvu kompleksnu obuku u našoj državi.

„Polaznici obuke su naši pomorci ranga od mehaničara do zapovjednika broda a koji, shodno pravilima Manila amandmana STCW konvencije, jednom u pet godina moraju proći ovu tzv. Integrisanu obuku za osvježavanje znanja. Zahtjevano trajanje obuke je 40 sati, odnosno pet radnih dana i sastoji se od 25 odsto terorijske obuke i 75 odsto praktičnog rada, korišćenjem tzv. žive opreme i simulatora kojima se vjerno oponašaju realne situacije koje se mogu dogoditi na brodu.“- kazao nam je trening menadžer u „Azalei“ Srećko Tripović, dodajući da sa polaznicima podijeljenim u dvije grupe po 12, radi šest sertifikovanih instruktora, četiri demonstratora i dva doktora medicine.

Integrisanu petodnevnu obuku obnove znanja čini nekoliko modula – preživljavanje na moru, upotreba ličnih i kolektivnih sredstava za spašavanje, rukovanje čamcem za spasavanje i brzim spasilačkim čamcem, prevencija požara i protivpožarna zaštita, upravljanje gašenjem požara, pružanje prve medicinske pomoći i vođenje medicinske brige.

Instruktori i polaznici obuke, koriste ukupno više od pola miliona eura vrijednu pravu opremu kakva se nalazi na brodovima i koja ispunjava sve standarde SOLAS konvencije – pravi zatvoreni čamac za spasavanje i spasilački čamac, specijalna tzv.survival suit odijela, opremu za simulaciju helikopterskog spašavanje iz mora, splavove za spašavanje za 6, 12 i 20 osoba, brzi spasilački čamac, protivpožarnu opremu sa izolacionim aparatima za disanje sa integrisanom opremom za komunikaciju, različite tipove prenosnih i fiksnih protivpožarnih aparata za odgovarajuće tipove požara, poligon-zgradu na dva sprata u kojoj se simuliraju požari u zatvorenom prostoru i sl.

„Sve procedure davanja hitne medicinske pomoći povrijeđenom, prenos povrijeđenog upotrebom priručnih sredstava kao i Neil-Robertson Stretcher-a, polaznici obuke savladavaju upotrebom, između ostalog, simulatora/lutke „Resusci Anne“ koja vjerno simulira različite vrste povreda, otvorenih i zatvorenih preloma, krvarenja i slično, te na primjer, signalizuje kada polaznik na pravilan, a kada na nepravilan način na lutki obavlja proceduru reanimacije.“- kaže Tripović dodajući da je takva lutka, jako rijedak dio opreme čak i na Medicinskim fakultetima u regionu. Polaznici obuke drugim dvijema specijalnim lutkama davaće elektro šokove pravim defibrilatorima koji su standardni dio opreme na brodovima, administrirati intravenoznu terapiju, dok će davanje injekcija i šivenje otvorenih rana vježbati na svježem svinjskom mesu koje je svojom konzistencijom, najsličnije ljudskom.

Juče, drugog dana obuke, polaznici su cijelo jutro proveli u moru, plivajući u posebnim izolacionim odijelima za prezivljavanje na moru, pri čemu svaki kandidat ima svoj komplet opreme. Vježbali su pravilne procedure pojedinačnog i plivanja u grupi, aktiviranja i upotrebe automatskih pneumatskih splavova za spašavanje, ulaska u splav za spasavanje iz mora, rad sa čamcem za spašavanje i spasilačkim čamcem, evakuacije helikopterom i dr.

„Ova vrsta obuke izuzetno je bitna za očuvanje sigurnosti ljudskih života na moru ali paradoksalno, najveći dio ovih aktivnosti koje im u vanrednim okolnostima mogu spasiti glavu, pomorci zbog visokih troškova za brodara i nedostatka vremena, u praksi tokom plovidbe na brodovima rijetko ili uopšte ne obavljaju. Stoga je značaj ovog kursa i obaveznost njegovog adekvatnog sprovođenja na pravoj opremi koja mora biti SOLAS Approved, što je uvedeno u dopunjeni crnogorski Pravilnik gdje je po prvi put detaljno specificirano koja se oprema mora koristiti pri izvodjenju ove obuke, još i veći.“- zaključio je Tripović.

Najčitanije