12.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Bijela: Odlazi i mali dok

Bijela – Mali dok foto S.K

Mali dok Jadranskog brodogradilišta koj je za 2,1 milion eura kupila turska kompanija „Ozata Trasnaclika Sanayi ve Ticaret Limited“ u petak će napustiti Bijelu.

“Mali dok je jutros premješten kako bi dočekao remorkere koji bi trebalo da stignu iza ponoći”,  kazao je bivši sindikalni vođa  Mladen Krivokapić, jedan od radnika koji do 1. septembra imaju ugovor o radu u bjelskom brodogradilištu. Prema procjenama biće potreban dan da se mali dok pripremi za tegljenje.

Mali dok, sa pripadajućom opremom, prodat je 28. aprila jedinom ponuđaču, tuskoj kompaniji “Ozata Trasnaclika Sanayi ve Ticaret” po cijeni od 2,1 milion eura. Mali dok je dug 148 metara, kapaciteta podizanja deset hiljada tona i kapaciteta dizalica 2,7 tona. “

Veliki dok na kome su punih 40 godina remontovani brodovi  iz cijelog svijeta,  lani kupila litvanska kompanija  „AB Vakaru Laivu Gamykla“  za 11 miliona eura i on je 4. septembra napustio je Bijelu na specijalnom holandskom brodu za  prevoz teških tereta „Dockwise Vanguard“.

Prodaja  dokova znači definitivno gašenje brodoremontne djelatnosti u Bijeloj.

Stečajna uprava Jadranskog brodogradilišta Bijela objavila je 26.jula novi tender za prodaju preostalog dijela imovine preduzeća, po ukupnoj početnoj cijeni od 5,2 miliona eura.

Na prodaju su ponuđena dva poslovna prostora površine 671 i 368 metara kvadratnih, po početnim cijenama od 760,9 hiljada, odnosno 393 hiljade eura. Potom i kancelarijski namještaj i oprema po početnoj cijeni od 32,31 hiljadu eura. Poslovni prostori i kancelarijski namještaj se prodaju kao cjelina. Na prodaju su ponuđene i portalne okretne dizalice po početnoj cijeni od milion eura, Hamelman pumpa sa opremom za 49,68 hiljada eura, oprema stolarske radionice za 5,33 hiljade eura i alati i druga oprema za 452,18 hiljada eura. Prodaje se i zemljište u Bijeloj po početnoj cijeni od 2,5 miliona eura.

Stečaj u Jadranskom brodogradilištu otvoren je prije dvije godine na predlog Poreske uprave, zbog duga od šest miliona eura.

Na lokaciji nekadašnjeg Brodogradilišta prema najavama trebalo bi da bude otvoren Centar za izgradnju i remont jahti i mega jahti.

/S.Kosić/

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije