Bijela – 20. Konferencija Hidrografske organizacije za Mediteran i Crno more

Od utorka u Bijeloj radi najveći međunarodni hidrografski skup ikad održan u Crnooj Gori

Boka Kotorska – foto Boka News

Crna Gora će biti domaćin 20. Konferencije Hidrografske organizacije za Mediteran i Crno more (MBSHC),  a koja će od 4.do 6.jula biti održana u hotelu „Park“ u Bijeloj – saopšteno je iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore (ZHMS).

Sektor za hidrografiju ZHMS organizator je ovog, najvećeg do sada međunarodnog skupa stručnjaka za hidrografiju, okeanografiju i kartografiju koji se održava u Crnoj Gori. Regionalna hidrografska  komisija MBSHC inače, dio je Međunarodne hidrografske organizacije IHO koju čini 87 zemalja, među kojima je i Crna Gora.

Predstojećoj Konferenciji MBSHC u Bijeloj prisustvovaće i direktor IHO, viceadmiral Mustafa Ipteš i delegacije 18 država članica te Komsije: Alžir, Crna Gora, Egipat, Francuska, Gruzija, Grčka, Hrvatska, Italija, Kipar, Malta, Monako, Rumunija, Rusija, Slovenija, Španija, Tunis, Turska i Ukrajina. Prisustvovaće i delegacije tri zemlje – pridružene članice  i to Bugarske, Velike Britanije i SAD iz koje dolazi ekipa National Geospatial Intelligence agencije NGA. Skupu u Bijeloj u svojstvu posmatrača, prisustvovaće i delegacija Albanije, kao i predstavnici nekoliko renomiranih proizviđača hidrografsko-okeanografsko-kartografske opreme, softvera i plovnih sredstava.

„Pristupanjem u NATO savez jedan od ciljeva Crne Gore je i razmjena hidrografskih podataka sa drugim članicama saveza, tako da je predstojeća konferencija u Bijeloj bitna i sa vojnog aspekta. Poseban značaj konferencija ima i za turističku promociju Crne Gore kao elitne i nautičko-turistiočke destinacije. Osnova za siguran i bezbjedan boravak nautičara u našim vodama su pouzdane nautičke karte i nautički planovi koje izrađuje i štampa naš Sektor za hidrografiju.“- kazao je danas tim povodom direktor ZHMS mr Luka Mitrović.

IzvorS. L.
Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.