11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

“Big game” od 21. do 24. septembra u Herceg Novom

Big game fishing
Big game fishing

Međunarodno takmičenje u najatraktivnijoj disciplini “Big game” u ribolovu, na kojem će učestvovati 20 ekipa iz regiona i Evrope, biće održan od 21. do 24. septembra u Herceg Novom, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

Predstavnik “Big Game Fishing Kluba” Herceg Novi, Raco Gardašević, kazao je da je takmičenje, koji organizuju četvrtu godinu u tom gradu, od početka poprimio internacionalni karakter.

„To je ribolov na tune, sabljarke i ostale trofejne ribe. Ove godine imamo prijavljeno 20 ekipa, a svaka ekipa broji do pet članova. Imamo predstavnike iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Republike Srpske, Njemačke, Švajcarske i Rusije“, rekao je Gardašević u PR Centru.

Na takmičenje se kreće iz, kako je najavio, iz Gradske luke u Herceg Novom, a ribanje će se odvijati u vodama Crne Gore.

„Love se tune, sabljarke, albakori, lampuge. Takmičenje traje tri dana, pobjednik će se odrediti na osnovu vrste i težine ribe. Takođe se proglašava pobjednik za najveću ulovljenu ribu“, pojasnio je Gardašević.

Sa pressa
Sa pressa

On je kazao da će u okvriu “Big Game Fishing”-a biti organizovan u subotu ujutro takmičenje za djecu između sedam i 14 godina „Little game“. „Što se tiče nagradnog fonda, obezbijedili smo pehare za pobjednike i umjetničke slike“, naveo je Gardašević.

PR Nacionalne turističke organizacije, Nina Vukčević, ocijenila je da “Big Game Fishing” manifestacija doprinosi sadržajnosti turističke ponude u periodu postsezone, kako u Herceg Novom, tako i uopšte u Crnoj Gori.

„Jedini način za produžetak turističke sezone jeste razvijanje novih vidova turizma, a upravo sportsko-ribolovni turizam ima veliki potencijal u Crnoj Gori“, istakla je Vukčević.

Ona je navela da se prema podacima, na kupovinu ribolovne opreme u Evropi godišnje ostvari profil od preko pet milijardi eura.

„Kada se uz to dodaju još usluge smještaja i drugih turističkih aktivnosti, dolazi se do toga da prihod od ribolovnog turizma dostiže cifru od preko 25 milijardi eura“, kazala je Vukčević.

Član Izvršnog odbora Turističke Organizacije Herceg Novi, Marko Poznanović,rekao je da je u interesu grada da “Big Game Fishing” bude izdignut na nivo međunarodne manifestacije.

Big Game
Big Game

„Cilj nam je da postanemo nezaobilazna destinacija ribolovaca i ljubitelja ribolova koji putuju svijetom i učestvuju u ovakvim manifestacijama u pred i postsezoni. To bi značilo proširenje turističke ponude kako grada, tako i Crne Gore“, istakao je Poznanović.

U ovoj manifestaciji se, kako je naveo, pored ribara i ribarenja, promovišu proizvođači autothonih lokalnih proizvoda Herceg Novog.

„U četvorednevnom zabavnom programu, učestvovaće domaći bendovi, a biće organizovana promocija i posluženje specijaliteta i ostalih proizvoda, kao i ribe i vina“, kazao je Poznanović.

Takmičenje organizuju “Big Game” fishing klub Herceg Novi i Sportsko ribolovački klub „Jugole Grakalić“, pod pokroviteljstvom Turističke Organizacije Herceg Novi.

 

Najčitanije