20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Biciklom oko Orjena

Biciklom oko Orjena -foto pustolovi.com
Biciklom oko Orjena -foto pustolovi.com

Paul Nowak (62)  iz Augsburga boraveći na odmoru u Igalu, a impresioniran ljepotom crnogorskog primorja koje je prvi put posjetio prije četiri godine, odlučio je da na svom dvotočkašu obiđe zaleđe Herceg Novog  za koje kaže da mu je poseban izazov.

Biciklizmom se bavi već sedam godina, dok je posljednjih pet godina član jednog biciklističkog kluba u Augsburgu. Do sada je učestvovao na nekoliko trka u Južnoj Njemačkoj gdje je ostvario odlične rezultate, osvojivši 2. i 3. mjesto.

Kako i sam kaže, ljubav prema biciklizmu se razvila sasvim spontano, i vremenom je postajala sve veća, pa su tako sva njegova putovanja skoro nezamisliva bez bicikla.

Biciklom oko Orjena -foto pustolovi.com
Biciklom oko Orjena -foto pustolovi.com

Smatrajući da čari prirode najbolje može vidjeti i doživjeti putovanjem biciklom, prije četiri godine, kada je prvi put boravio na crnogorskom primorju, odvažio se na put dug 127 km,  Budva – Cetinje – Lovćen – Kotor.

Oduševljen netaknutom prirodom i bajkovitim predjelima koje nudi Crna Gora, odlučio je da njegova destinacija za odmor ponovo bude crnogorsko primorje.

Boraveći u Igalu, popodnevne sate koristio je za istraživanje okoline na svom dvotočkašu, međutim, poseban izazov za njega je bila  planina Orjen sa koje se pruža najljepši pogled na Boku.

Specifična i surova ljepota Orjenskog masiva, prepuna raspucalih stijena i dubokih jama, kao i guste šume i krečnjaka nagnale su ovog avanturistu da se uputi na turu oko Orjena, dugu  preko 60 kilometara.

Biciklom oko Orjena -foto pustolovi.com
Biciklom oko Orjena -foto pustolovi.com

Iako nije bilo nimalo lako uhvatiti se u koštac sa planinom poput Orjena, nakon avanture duge 61 kilometar, Paul kaže da su njegovi utisci više nego pozitivni, te da se za istraživanje skrivene ljepote zaleđa Herceg Novog svakako vrijedi pomučiti.

Za Orjen kažu da je neobičan i pun surove ljepote, te da nije stvoren za ljude koji su navikli da na lak i brz način dolaze do planinske ljepote, već da je primjereniji onima radoznalog duha, spremnim da se uhvate u koštac sa neobuzdanom prirodom koju Orjen posjeduje.

Ipak, za većinu turista koji posjete Boku ova planina predstavlja poseban izazov, pa su tako rijetki oni koji se usude da je u cjelosti istraže.  Svakako ono što je sigurno jeste da svi oni koji se jednom odvaže da istraže ljepotu ove čarobne planine, požele da se ponovo vrate.

pustolovi.com

 

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije