Biciklisti – Ćirovom trasom

Konavle - buduća biciklistička stazaU sklopu EU projekta SUD SIT (Održivi razvoj turizma posebnih interesa), iz programa prekogranične saradnje Crne Gore i Hrvatske, koji se odnosi na područja Dubrovačko-neretvanske županije i Boke Kotorske, Agroturizam Konavle u saradnji s partnerima Udrugom hrvatskih putničkih agencija (UHPA-om) i Regionalnom razvojnom agencijom Dubrovačko-neretvanske županije (DUNEA-om), ovih dana užurbano radi na uređenju pješačko-biciklističke staze trasom uskotračne željeznice – Ćiro kroz Konavle.Ćiro kroz Konavle

Projektom je predviđena uspostava uređene i obilježene pješačko biciklističke staze od Veljeg dola do Karasovića, granica sa Crnom Gorom. Ovim se u Konavlima otvara još jedan značajni infrastrukturni objekt u funkciji razvoja (ruralnoga) turizma. Svojevsrsna konavoska Parenzana bi trebala biti nova atrakcija i nova okosnica razvoja aktivnog odmora.

Sadašnji radovi izvode se u saradnji s Opštnom Konavle, vlasnikom trase. Nakon završetka radova, uklanjanja kamenja i raslinja, pristupit će se uklanjanju otpada sa staze. Uspostavom prohodne i očišćene trase s turističkom signalizacijom, završit će prva faza radova u okviru projekta SUD SIT.

Projekt provodi UHPA s Agroturizmom Konavle i DUNEA-om, te je do sada u sklopu projekta izrađen elaborat o mogućnosti razvoja održivog turizma od posebnih interesa, održane brojne radionice i edukacije, organizovano studijsko putovanje u Istru, nabavljeno trideset bicikla.

Projekt je finansiran od strane Europske Unije u bespovratnom iznosu od 293.597,32 eura i sufinanciran od strane Ureda Vlade Republike Hrvatske za udruge u iznosu od 16.312,58 eura. Ukupna vrijednost projekta je 351.847,01 eura i provodi se kroz IPA program prekogranične saradnje Hrvatska-Crna-Gora 2007.-2013.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.