17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

BF: Tražimo da se kazne krivci za pojavu palminog surlaša

Bokeški Forum, zakon, odluke, porez,nakon izbora
Bokeški Forum

„Bokeški Forum“ insistira da nadležne institucije otkriju krivca odgovornog za iznenadnu bolest palmi, koja se širi našim primorjem, i kazne ga u skladu sa zakonom.

Palme, kao jedan od simbola Tivta i Boke, odolijevale su decenijama, a za pojavu štetnog insekta surlaša koji ih od skora napada sasvim sigurno neko snosi krivicu. Da li su to oni koji su bili obavezni da izvrše pregled uveženih palmi, brojne fitosanitarne inspekcije ili neki drugi koji se kunu u brojna nadležna Ministarstva, neka ustanove oni kojima je to u opisu posla.

Da je Crna Gora u pravom smislu riječi ekološka država, odavno bi mnogi morali da stave prst na čelo i istinski se posvete očuvanju prirode i naše životne sredine, suprotstavljajući se betoniranju obale, šporkanju mora i kopna, i ostalim katastrofama čiji je uzrok samo čovjek i njegova razmetljivost. Za sada je jedino izvjesna ogromna šteta u ekološkom i finansijskom smislu, koju, opet, snose građani, jer su u slučaju da imaju palme u privatnom vlasništvu, primorani da ih sami liječe i uništavaju.

„Bokeški Forum“ će u pogledu oboljevanja palmi, kao i drugih oblika svjesnog uništavanja životne sredine, pravdu pokušati da potraži i kod nadležnih institucija Evropske Unije. Kakvi su takvi su, ali zavrijeđuju više povjerenja od kvaziprojekta „ekološke države“ – kaže se u saopštenju Bokeškog Foruma.

 

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije