Spasili jedrilicu – ostali bez pogona, bura ih nosila na obalu…

Uprava pomorske sigurnosti i Lučka kapetanija Kotor spasile ugroženu jedrilicu u Kotrskom zalivu

Akvatorij u kome je spašavana hrvatska jedrilica

U zajedničkoj intervenciji Uprave pomorske sigurnosti Crnne Gore i Lučke kapetanije Kotor, 12 metarska jedrilica „Ružica“ pod hrvatskom zastavom koja je zbog nevremena bila ugrožena u Kotorskom zalivu, sinoć je spašena zajedno sa šest osoba koje su se na njoj nalazile.

Naime, jedrilica na kojoj je bilo troje odraslih i troje djeve, usidrila se u Kotorskom zalivu, ali nije na vrijeme preduzela sve potrebne mjere da brod spremno dočeka najavljeno nevrijeme. Olujni udari bure tokom noći su počeli usidrenu jedrilicu nositi prema obali, sidro je „oralo“, pa je posada pokušala da podigne kotvu i vožnjom na motor, skloni se na sigurno. U tome im se međutim, konop upleo oko propelera, pa je brod ostao bez pogona i mogunosti da manevriše. Olujni vjetar i talasi prijetili su da hrvatsku jahtu bace na obalu u blizini nekadašnjeg hotela „Fjord“ u Kotoru, pa je upućen poziv u pomoć.

„Jutros je aktiviran naš SAR  plan traganja i spašavanja na moru. Oko dva sata ujutro naš Pomorski operativni centar je pozvao vlasnik 12-metarske jedrilice „Ružica“ pod hrvatskom zastavom, a koja je bila u opasnosti u  reonu Kotorskog zaliva. Zbog uticaja nevremena i kvara koji su imali, oni su pozvali pomoć UPS koja je odmah reagovala angaživanjem svojih i službenika Lučke kapetanije Kotor – inspektora sigurnosti ploviodbe Željka Lompara i plovila Lučke kapetanije. Oni su uspješno izveli akciju spašavanja šest ljudi sa jahte, kao i samog broda koji je otrgljen na sigurno“- kazao nam je direktor UPS Crne Gore Safet Kočan.

On je dodao da će protiv skipera hrvatske jedrilice biti pokrenut prekršavjni postuipak zbog jer je svoj brod prije incidenta, usidrio na nedozvoljenom mjestu.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.