17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

BETSA – obilazak pješačkih staza na Vrmcu

Gornji Stoliv - Foto Boka News
Gornji Stoliv – Foto Boka News

U cilju promocije BETSA pješačkih staza urađenih u okviru IPA prekograničnog projekta “Posmatranje ptica i ekoturizam na južnom Jadranu (BETSA)” Centar za zaštitu i proučavanje ptica, Opština Tivat i Eko Boka uz podršku planinarskog kluba “Subra” organizuju izlet na Vrmac za sve zainteresovane građane. Izlet će biti organizovan u nedelju 6.novembra i gdje će osim upoznavanja sa prirodnim i kulturnim vrijednostima područja Vrmca, učesnici imati priliku da uživaju u isprobavanju delikatesa od kostanja na Kostanjadi u Donjem Stolivu koja će biti održana tog dana, kao i u posmatranju ptica i čarobnim bojama zalaska sunca na tivatskim Solilima.

Izletnička tura će početi u 8.30 sati, a mjesto okupljanja grupe su Lepetani – Plavda, odakle ćemo u pratnji iskusnih planinara iz planinarskog kluba „Subra“ krenuti ka Orašju i Svetom vidu, gdje ćemo uz kraće pauze imati prilike da se upoznamo sa kulturno-istorijskim naslijeđem Gornje Lastve, koju ćemo i obići.

Nakon pauze u Gornjoj Lastvi, nastavljamo austrijskim pješačkim serpentinama do prevoja Vrdola, zatim se spuštamo do Gornjeg Stoliva. Iz ovog mjesta ćemo se kroz gustu šumu kestena spustiti do Donjeg Stoliva gdje će tog dana biti održana Kostanjada,manifestacija koja se tradicionalno organizuje u cilju promocije i prezentacije raznovrsnih delikatesa od  kostanja, kojima je ovaj kraj bogat.

Gornja Lastva
Gornja Lastva

Nakon isprobavanja delikatesa, krećemo za tivatska Solila, gdje će učesnici imati prilike da se upoznaju sa prirodnim i kulturnim vrijednostima ovog rezervata, kao i da uživaju u posmatranju ptica.

Za sve zainteresovane iz Podgorice polazak je planiran u nedelju, 6. novembra u 6.30 časova sa trga Republike, a zainteresovani zbog ograničenog broja mjesta trebaju prijaviti svoje učešće putem mejla ketiv6@gmail.com najkasnije do petka, 4.novembra do 15 sati kako bi se formirala konačna lista polaznika.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije