13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Besplatno sidre, zagađuju more i ostavljuju smeće

Danas na prilazu gradskom pristanistu Pine
Danas na prilazu gradskom pristanistu Pine

Problem brojnih nepravilno usidrenih jahti u Tivatskom zalivu svakodnevno je sve izraženiji jer su mnogi od tih brodova usidreni na sred plovnog puta prema gradskom pristaništu Pine i lučici Kalimanj.

Posade nekoliko turističkih i izletničkih brodova koji svakog jutra isplovljavaju sa Pina u izletničke vožnje Bokom sa stotinama putnika, često su prinuđene na preduzimanje nesvakidašnjih manevara i pravu „slalom“ vožnju između brojnih stranih jahti koje su usidrene na samo 50-tak metara od pristaništa, a sve dodatno komplikuju brojni manji brzi čamci-tenderi sa tih jahti koji stalno voze između ukotvljenih brodova i obale. Stoga je samo pitanje dana kada će doći do nekog manje ili više ozbiljnog incidenta, odnosno sudara na moru.

Danas je u ovom dijelu akvatorijuma Tivatskog zaliva bilo usidreno čak 12 jedrilica i velikih motornih jahti, dok nešto dalje prema jugu, uz sjevernu obalu ostrva Sveti Marko, na sidru stoji još nekoliko luksuznih velikih stranih jahti. Pritom svi ti brodovi nikome ne plaćaju bukvalno ništa za korištenje zvaničnih i nelegalnih sidrišta, a većina kanalizacionih voda sa njih, pogotovo u slučaju manjih jahti, prosipa se direktno u more. Nisu rijetki slučajevi da ljudi sa usidrenih jahti pod okriljem mraka u more bacaju i svakakav otpad, pogotovo ostatke hrane, kakve je slučajeve zagađenja u nekoliko navrata u proteklom periodu i zvaničlno evidentirala Inspekcija sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor, koja međutim nije mogla da precizno identifikuje počinioce.

Tivat posade udidrenih jahti nose smece na obalu
Tivat – posade usidrenih jahti nose smece na obalu

Lučkoj kapetaniji dodatno „ruke vezuje“ to što koordinate zvaničnih sidrišta u Tivatskom zalivu nisu precizno odrešene i unešene u pomorske karte, pa inspektori mogu samo da povremeno „potjeraju“ jahte koje su se ukotvile bukvalno na sred plovnog puta.

Jahte vezane i usidrene pred Pinima
Jahte vezane i usidrene pred Pinima

Usidrene jahte od kojih grad Tivat nema nikakve koristi pričinjevaju i dodatan posao tivatskim komunalcima jer posade tih brodova ujutro ili predveče u tenderima na obalu iznose gomile smeća. Vreće sa otpadom ostavljaju uz kontejnerske stanice Komunalnog preduzeća najbliže gradskoj rivi, pa ispada da bogati jahtaši odlaganje smeća sa broda koje se dodatno naplaćuje u svakoj marini, na divljim sidrištima u Tivatskom zalivu, dobijaju besplatno, jer ga „pokriva“ Opština Tivat koja Komunalnom plaća pražnjenje kontejnera na javnim gradskim površinama.

Izvor:S. L.

Najčitanije