20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Berbom u maslinjaku Obrada Mandić počela sezona berbe maslina u Boki

Berba maslina- foto S.K

Berbom maslina na imanju Obrada Mandića u Kamenarima, koje  je ove godine  ponijelo laskavu titulu najljepšeg maslinjaka,  zvanično je počela  sezona berbe u Boki. U devetoj koju organizuje Društvo maslinara „Boka“,učestvovali su prijatelji, kolege maslinari i drugi zainteresovani.

Mandić koji ima oko sto stabala ove plemenite biljke od kojih samo polovina rađa, kaže da je ovo bila izuzetna godina i da  očekuje  da će proizvesti oko 120 litara kvalitetnog ulja.

Masline su brane ručno i uz pomoć mašine za berbu italijanskog proizvđača  Džoli, sa kojim Maslinarsko društvo uspješno sarađuje.

Na berbi je bio i Ilija Moric sa Luštice koji sa članovima porodice uzgaja organske masline i primjenjuju najviše  ekološke standarde u proizvodnji maslinovog ulja, ističe da su zadovoljni uvogodišnjim rodom koji je jedan od najboljih u nposljednjih nekoliko godina. Morici strogo paze na održavanje tla, izbjegavaju  upotrebu hemijskih sredstava, zato njihovo ulje koje je proizvedeno prirodnim putem  zaslužuje naziv organsko ekstra djevičansko ulje.

Obrad Mandić – foto S.K

Vesna Đukić  iz Maslinarskog društva Boka ističe da njihovo udruženje ima oko 200 aktivnih članova koji obrađuju 63 hiljade stabala maslina. Procjenjuje da ih je u Boki tri puta više-blizu 200 hiljada, a ali da je većina zapuštena.

Crna Gora ima izuzetne potencijale za razvoj maslinarstva i uljarstva, ima dugu tradiciju, povoljne klimatske prilike i turizam koji može biti snažan stimulans za povećanje proizvodnje , ističe Đukić i naglašava da bi zato trebalo obnavljati višestoljetne maslinjake i saditi nove gdje je to moguće. “Malinjaci se moraju redovno održavati, đubriti, navodnjavati, ekološki štititi i sprovoditi redovnu rezidbu.

Berba maslina- foto S.K

Za značajnije sađenje maslina u Boki Kotorskoj zaslužna je mletačka vlast koja je ovim prostorom vladala skoro 500 godina. Postojao je zakon po kome je svaki mladić da bi se oženio morao da zasadi dvadesetak stabala. Da bi se ljudi okrenuli maslinarstvu , i knjaz Nikola 1890. godine, s obzirom da je Crna  Gora izašla na more poslije Berlinskog kongresa 1878. godine, donio je uredbu prema kojoj je svaki brigadir obavezan da zasadi po 20 stabala maslina komandir i potkomandir po deset , oficiri i bajaktari po pet , vodnik dva , desetar jedno ,a svako domaćinstvo po stotinu stabala. Prije sto godina u Boki se proizvodilo 60 vagona kvalitetnog ulja.

/S.K/

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije