14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Berba maslina u Boki simbolična

Maslinjak
Maslinjak

U Boki, berba maslina simbolična, na pojedinim lokacijama u Kavču, dobar rod. Zaključak isti kao lani: ko je tretirao maslinu hemijskim sredstvima više puta, sačuvao je nešto ploda. Zagovornici uzgoja bez primjene hemijskih sredstava kako u zaštiti tako i u prihrani masline, nisu na kraju, imali od čega napraviti ulje. Ne raspolažemo podacima koliko se u Boki ukupno preradilo ploda – saopšteno je iz Maslinarskog društva Boka.

Daleko ispod očekivanog, a kao posljedica mnogih faktora: nepovoljne meteorološke prilike, napad bolesti i štetočina,ali i neblagovremena primjena mjera zaštite, dovele su do propadanja ploda, koji je obećavao količinu, makar blizu prosjeka.

Maslina
Maslina

Više puta smo naglašavali i kao svoj predlog MPRR, FSU i Savjetodavnoj službi, ali i samim masinarima, potrebu obaveznog praćenja stanja u maslinjacima tokom čitave godine, od početka do kraja vegetacionog ciklusa.

Takođe smo godinama apelovali na maslinare da se strogo pridržavaju preporuka Fitosanirtarne uprave o metodamai naročito, vremenu zaštite.Uporno ponavljamo da nije sve jedno kada se zaštita izvrši, jer ona može biti nekorisna, ako je npr: muva već položila jaja ili još nije došla ni do faze oplodnje.

maslinari
maslinari

Zato se i prati pojava i razvoj populacije štetočina i utvrđuje njihov broj, trenutak kada su jedinke oba pola aktivne i primjenjuje odgovarajuća zaštita. Prema tome, služba koja prati, dostavlja podatke sa terena FSU koja, na osnovu toga određuje optimalno vrijeme i sredstva zaštite, o čemu obavještava udruženja maslinara / proizvođače.Tada, a ne pet dana prije ili poslije, treba sprovesti tretman.

Dugogodišnj, uspješna saradnja sa BTF (Poljoprivredni fakultet) i dr. Snježanom Hrnčić i Miloradom Raičevićem koji su redovo, u Boki, pratili pojavu maslinine muve, o tome izvještavali Društvo. Svake srijede, od kraja juna, do kraja oktobra, Maslinarsko društvo Boka, izvještavalo je svoje članove o rezultatima pregleda lokacija. Više puta se direktno uključujući u program Radio stanica, posebno Radio Tivta koje su redovno pratile i naš rad i i aktivnosti o kojima je riječ, i dr.Hrnčić je sa lica mjesta, obavještavala javnost o rezultatima pregleda, stanju u maslinjacima i daljim koracima.

masline
masline

Tek u zadnje dvije godine, MDBoka nije obaviještavano ni o početku ni o izboru lokaliteta za praćenje, ni o službenicima koji to rade, već je do nekih informacija dolazilo na nepotpunom sajtu Savjetodavne službe.

Dakle, mi se i dalje držimo svojih zahtjeva i predloga, a maslinarima savjetujemo da se više angažuju u radu Udruženja, te tako i sami daju doprinos što boljem sagledavanju i rješavanju problema, poručuju iz MD Boka

Bilal Kraja, maslinar iz Ulcinja može se pohvaliti uspješnom berbom, skoro 17 t ploda.

Najčitanije