15 C
Kotor

Slušaj online radio

Bemax donator – Trajno sanira put Budva – Cetinje

Put BD CT
Put BD CT

Kompanija Bemax je ponudila Vladi Crne Gore da u vidu donacije i u javnom interesu izvede radove na trajnoj sanaciji klizišta magistralnog putnog pravca Budva – Cetinje, na lokalitetu Markovići, koje je uslovilo prekid, pa potom onemogućilo normalno odvijanje saobraćaja na ovoj izuzetno frekventnoj dionici, a posebno imajući u vidu potrebe predstojeće turističke sezone.

Na osnovu te ponude potpisan je Ugovor sa kompanijom BEMAX o donaciji za sanaciju klizišta u Markovićima. Ugovorom je precizirano da se “Primalac donacije to jest Vlada ovim obavezuje da predmetna donacija ni na koji način ne može i neće uticati na zakonitost, objektivnost i nepristranost državnih organa u odnosu na Donatora, kompaniju Bemax.” – kaže se u sopštenju iz Ministarstva saobraćaja i veza CG.

Na osnovu urađenog i prihvaćenog idejnog rješenja, izvođenje radova na trajnoj sanaciji klizišta biće podjeljeno u dvije faze. Prvom fazom biće obuhvaćena sanacija magistralnog puta Cetinje – Budva, izvođenjem potpornih konstrukcija fundiranih (temeljenih) na šipovima. Konstrukcije će biti izgrađenje sa donje i gornje strane puta u dužini od po 140 m. U cilju smanjenja hidrostatičkog pritiska na konstrukcije i efikasnog odvođenja podzemnih voda iznad gornje konstrukcije biće izveden drenažni rov dubine od 5 do 7m. Vode iz drenažnog rova biće usmjerene u propuste koji su izvedeni prilikom radova na privremenoj sanaciji klizišta. Između potpornih konstrukcija biće izveden novi nasip preko kojeg će se uraditi nova kolovozna konstrukcija.

U drugoj fazi će biti izvedeni radovi na sanaciji padine iznad magistralnog puta i padine iznad sela Mažići. Ovi radovi će obuhvatiti kaptiranje postojećih izvora, izvođenje sistema drenaža i kontrolisano odvođenje voda u prirodna korita postojećih vodotokova. Takođe, u okviru ovih radova biće izvedena jedna potporna konstrukcija, fundirana na šipovima, koja će omogućiti sanaciju lokalnog puta kroz Markoviće (stari put Cetinje Budva).

Privremeni režim saobraćaja će važiti sve dok ne budu završeni radovi na gornjoj potpornoj konstrukciji magistralnog puta. Završetkom ove konstrukcije stvoriće se uslovi za izradu nasipa i kolovozne konstrukcije u širini koja će omogućiti nesmetan dvosmjerni saobraćaj.

Prema najavama menadžmenta kompanije Bemax početak radova na sanaciji se može očekivati odmah nakon predstojećih praznika, saopštila je PR Služba Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Najčitanije