9.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Belanova “Trka za mir” od Kotora do Tivta

Proslavljen 21.novembar Dan opštine Kotor
21.novembar Dan opštine Kotor – foto dr Ivo Belan – arhiva Boka News

Zagrepčanin Ivo Belan, penzionisani liječnik porijeklom iz Boke Kotorske, član Hrvatske bratovštine Bokeljska mornarica 809 – Zagreb, u 81. godini kreće u još jednu 18 kilometara dugu “Trku za mir” između Kotora i Tivta, saopšteno je u nedjelju iz te udruge.

Nekada poznato televizijsko lice iz farmaceutskih reklama, dr Belan je rekreativac maratonac već 45 godina. „Naprosto postanete ovisnik“, kaže Belan, koji je istrčao maratone u New Yorku, Las Vegasu, Hong Kongu, Moskvi, Luxoru( Egipat), na Jamajici u Kingstonu, Londonu, Parizu itd., a kilometraža je rasla na 10, 21, 42 kilometra. Jednom je u Bielu u Švicarskoj na super maratonu istrčao čak 100 kilometara.

Nakon Domovinskog rata je poželio svoj rodni kraj „spojiti“ s Hrvatskom, te je sedam puta trčao od Debelog Brijega na hrvatsko-crnogorskoj granici do Tivta, što je trasa od 31 kilometar. Zadnjih nekoliko godina trči 18 kilometara dugu Trku mira od Kotora do Tivta.

„Posvetio sam je svim mojim Bokeljima, svim ljudima dobre volje koji nisu zaraženi virusom mržnje. Ta sportska manifestacija uočena je i od najviših političkih dužnosnika Crne Gore. U Podgorici me je primio i predsjednik Republike Crne Gore, Filip Vujanović. Čestitao mi je, dao punu podršku i kazao da je ta trka mali doprinos zbližavanju naših zemalja i naroda“, kaže Belan.

U utorak, 21. novembra 2017. na dan opština Kotor i Tivat, maratonac i mirotvorac zaljubljen u svoj stari kraj dr Belan opet trči svoju Trku mira, koja je uvrštena i u službeni program proslave Dana grada Tivta, stoji u saopštenju Hrvatske  bratovštine Bokeljska mornarica – 809.

Najčitanije