20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

„Bavižela“ na putu kroz Boku – foto

Ploveći jedrilicom po Boki, simbolično nazvanom „Bavižela“ po istoimenom pitomom peraškom vjetru, u Verigama smo okom objektiva zabilježili njen prolazak i četvoročlanu posadu koju je okupio poznati hercegnovski pisac i knjižar Nikola Malović koji je i inicirao kulturološko-pomorski performans kao svojevrstan protest protiv u posljednje vrijeme, sve izraženije devastacije jedinstvenog ambijenta i prebogate kulturne baštine jednog od zvanično, deset najljepših zaliva svijeta, Boke Kotorske.

Oficijelni narativ ekspedicije glasi – „Oplovljavanje prirodnih i kulturnih znamenitosti Boke Kotorske prije njihovog uništenja neznanjem i novcem“.

„Iz gradske luke na Škveru u Herceg Novom krenuli smo u ranim jutarnjim satima. Četvoročlana posadu čine kapetan Zlatan Zlatković iz Beograda, jedriličar, i svjetski putnik, Milan Todorović iz Beograda, izdavač, čovjek koji je na jedrenjaku preplovio Pacifik  i Siniša Luković iz Tivta, novinar i publicista, najbolji poznavalac novije prugastoplave istorije jedinog fjorda na Mediteranu.“- kazao nam je u prolazu Malović.

Članovi „Bokeljske ekspedicije 2016“ uniformisani u mornarske majice, hrane se ribom iz konzerve, kruhom, voćem i po kojom čašom vina. Plove isključivo na vjetar.

Reportažu očekujemo narednih dana…

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije