15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

“Baština u loncu” u Gornjoj Lastvi

Gornja Lastva
Gornja Lastva – Photo: M. Marusic

Prezentacija kulinarske baštine sela na brdu Vrmac u Boki Kotorskoj, pod nazivom- “Baština u loncu”, održaće se u nedjelju, 7. decembra u vremenu od 14 do 16 sati Gornjoj Lastvi kod Tivta. Ovim nesvakidašnjim gastro-kulturološkim događajem završava se niz priredbi koje su proteklih mjeseci održane u sklopu “Dana pjesaža”-manifestacije koja je trebalo da skrene pažnju na sve vrijednosti i neiskorištene potenbcijale kulturnog pejsaža brda Vrmac, te da ukaže na korisne mjere i aktivnosti u svrhu održivog razvoja ovog vrijednog pejzaža i njegovih posebnosti. Sve to dio je IPA programa prekogranične saradnje Tivta i Dubrovnika nazvanog “Baština-pokretač razvoja”.

Prezentaciju “Baštine u loncu” priprema poznati tivatski novinar, publicista i gastronom Mašo Čekić i aktivisti “Žučenica festa”.

“Ideja organizatora je da se podsjetimo bogate kulinarske baštine naših predaka, degustirajući jela pripremljena od samoniklog bilja koje možemo pronaći na Vrmcu, kao i povrtlarskih kultura koje su nekada uzgajane u vrmačkim selima.”—saopštila je portparol projekta “Baština – poktretač razvoja” Antonela Stjepčević.

Baština u loncu
Baština u loncu

Za sve zainteresovane posjetioce, obezbijeđen je besplatni prevoz do od centra Tivta do oko pet kilometara udaljenog sela Gornje Lastve, a kombi kreće u 13:30 sati ispred tivatske Glavne pošte. Osim organizovanog prevoza, prijatelji projekta “Baština – pokretač razvoja”, Planinarsko društvo “Vjeverica “iz Kotora, planiraju za nedjelju dvije pješačke ture po Vrmcu, do “Baštine u loncu”, odnosno Doma kulture “Ilija Marković” u Gornjoj Lastvi.

Najčitanije