16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Barska plovidba ne može da pronađe polovan feribot za liniju Bar -Bari

“Sveti Stefan II” na putu za Bijelu
Na svjetskom tržištu se u ovom momentu ne prodaje polovan feribot koji bi odgovarao potrebama linije Bar -Bari, naveo je izvršni direktor Barske plovidbe Milo Paunović, koji je na toj funkciji pola godine.

On je ocijenio da inicijative za uspostavljanje te linije po svaku cijenu nijesu ekonomski razumne, odnosno da to može biti pogubno za barsku kompaniju.

“To što smo među najstarijim ferioperaterima na Mediteranu ne daje nam za pravo da liniju uspostavimo po cijenu likvidnosti Barske plovidbe, a time i po cijenu njenog opstanka”, kazao je Paunović Pobjedi.

Prema njegovim riječima, Barska plovidba je brodom koji bi uzela u “bareboat charter”-zakup bez posade, odavno mogla uspostaviti kontinuitet u prevozu putnika i vozila.

“Međutim, za takvu vrstu najma bi nam na godišnjem nivou trebalo preko milion eura, ne računajući troškove posade, goriva, maziva, lučkih taksi, osiguranja, agenta, koji bi iznosili najmanje još toliko. Da li bi, kad je broj putnika i vozila na ovoj liniji u konstantnom dugogodišnjem padu, iko savjestan i odgovoran stavio potpis na takav ugovor”, rekao je Paunović.

Brod „Sveti Stefan 11“ od 3. decembra prošle godine ne plovi na toj liniji zbog ukidanja klase od strane sertifikacionog društva „Biro veritas“.

Paunović je naveo da je 11 dana nakon imenovanja za izvršnog direktora formirao tim za ispitivanje tržišta polovnih ferija.

“Nakon pola godine iposlije desetina izanaliziranih brodova, stotinu kontaktiranih brokera, poslovnihpartnera, neposredne inspekcije brodova „Regina baltica“ u Koreji i „Red star“ u Njemačkoj sa žaljenjem mogu da konstatujem da se na svjetskom tržištu u ovom momentu ne prodaje polovan ferry brod koji bi svojim karakteristikama odgovarao potrebama linije Bar- Bari”, rekao je Paunović i dodao da će stručni tim Barske plovidbe pratiti stanje na tržištu i u slučaju pojave adekvatnog broda blagovremeno reagovati.

“Prilikom izbora broda vodimo računa o dimenzijama, starosti, cijeni, potrošnji, veličini garaže, broju kabina. Potencijalni brod mora imati maksimalnu dužinu 135 metara, maksimalni gaz šest metara i mora da zadovoljava uslove Solas 90 i Stockholm agreement”, precizirao je Paunović.

Dodaje da istovremeno pokušavaju da sa nekom od brodarskih kompanija iz okruženja, u cilju pokrivanja te linije, uspostavi poslovnu-tehničku saradnju koja će biti optimalna za Barsku plovidbu.

“U ovim aktivnostima značajnu podršku i doprinos daje Ministarstvo saobraćaja i pomorstva na čelu sa ministrom Osmanom Nurkovićem”, rekao je Paunović, koji je ubijeđen đa je, uz redovno održavanje i drugačiji odnos, “Sveti Stefan IP‘ mogao i morao ploviti do 2018. godine, do kada mu je važila izdata klasa „Biro veritasa“.

“Imajući u vidu da će još dugo ploviti brodovi stariji od našeg, daću sebi za pravo da, poslije pola godine provedenih u Barskoj plovidbi, saopštim da je „Svetom Stefanu 11“ prijevremeno suspendovana klasa zbog manjkavosti u rukovođenju, neadekvatnog održavanja i nedomaćinskog ponašanja”, tvrdi Paunović.

Podsjeća da je krajem prošle godine odbor direktora donio odluku o prodaji broda.

“U kontaktu sa predstavnicima nekoliko kompanija iz Italije pokušavamo da dođemo do konačnog odgovora da li postoji mogućnost da se brodu nakon eventualnog remonta produži klasa. Mislim da su šanse male, ali ćemo prije konačne prodaje iscrpiti i posljednju mogućnost koja postoji”, kazao je Paunović i dodao da bi “Sveti Stefan II“ već bio prodat da nije bilo ovihinicijativa i aktivnosti.

Istakao je da se suspenzija klase “Svecu“ reflektovala na sve zapošljene u Barskoj plovidbi, a posebno na radnike sektora za putnički i robni promet, agencijske poslove i špediciju koji zbog toga trenutno rade smanjenim kapacitetom.

/Pobjeda/

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije